Beograd: Nastavljeno suđenje Iliji Jurišiću

Radiosarajevo.ba
Beograd: Nastavljeno suđenje Iliji Jurišiću

U Višem sudu u Beogradu danas je nastavljeno suđenje Iliji Jurišiću kojeg Tužilaštvo za ratne zločine Srbije tereti da je odgovoran za stradanje rezervista 1992. godine u Tuzli.

Kako je za agenciju Anadolija potvrđeno u tom sudu, suđenje je nastavljeno nakon premeštaja sudija iz tog predmeta u drugi sud, odnosno promjene sastava sudskog vijeća, a ročište će biti nastavljeno sutra u podnevnim satima.

Pred promijenjenim sudskim vijećem trebaju da se pojave pripadnici Stanice javne bezbjednosti Tuzla u vrijeme napada, Srećko Mitrović i Blagoje Stankić iz Bijeljine i Živan Zarić iz Tuzle. Mitrović i Stankić treba da svjedoče direktno u beogradskoj sudnici, a Zarić video-linkom iz Sarajeva, prenijeli su beogradski mediji.

U predmetu poznatijem kao "Tuzlanska kolona" Jurišiću se na teret stavlja odgovornost za stradanje rezervista JNA u bitki na Brčanskoj malti 15. maja 1992. godine, u Tuzli. Apelacioni sud u Beogradu je u oktobra 2010. ukinuo prvostepenu presudu kojom je Jurišić osuđen na 12 godina zatvora, a predmet je vraćen na ponovno suđenje.

Prema optužnici Tužilaštva Srbije za ratne zločine iz 2009. godine Jurišić se tereti za krivično djelo "upotreba nedozvoljenih sredstava borbe". Ilija Jurišić je uhapšen 14. maja 2007. godine na beogradskom aerodromu "Nikola Tesla" po međunarodnoj potjernici. Njemu je nakon ukidanja prvostepene presude ukinut i pritvor i brani se sa slobode.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak