Bejdo Bunar: 'Borio sam se za zemlju u kojoj ne mogu prehraniti porodicu'

Radiosarajevo.ba
Bejdo Bunar, ratni vojni invalid, uz pomoć konopca koji je svezao oko vrata i stojeći ispod stuba javne rasvjete, danas se tokom protesta građana u Sarajevu, preko puta zgrade Predsjedništva BiH, simbolično objesio.
 
Kako je rekao u razgovoru za Anadoliju, odlučio se na ovakav čin u znak poštovanja prema svojim prijateljima i saborcima, koji su se zbog teške ekonomske situacije u kojoj su živjeli, ubili nakon rata.
 
Nakon što je shvatio da se u ratu borio za svoju zemlju u kojoj, kako kaže, ne može prehraniti porodicu, Bunar je 1999. godine sa ženom i djecom otišao u Francusku. Iako njegova porodica želi da se vrati u BiH, Bunar kaže kako ovdje ne bi mogli preživjeti.
 
"Došao sam iz Francuske dan nakon velikih protesta da podržim moje prijatelje, borce, građane, penzionere. Ja primam invalidninu 150 KM i 310 KM penzije, a ženu i djecu sam odveo jer sam znao ko nas vodi. Ali ja sam svaki mjesec u Sarajevu, ovdje sam rođen, borio sam se za ovu zemlju. Da imam dobre uslove, vratio bih ženu i djecu", pojasnio je Bunar.
 
Bunar kaže kako se, protestirajući na svoj način, bori protiv "onih koji nam stalno obećavaju da će nešto mijenjati, ali i dalje ništa".
 
"Nekoliko mojih drugova se ubilo. Neki su skočili sa zgrade, neki su se objesili", objasnio je Bunar.
 
Ukoliko Europa promijeni mišljenje o Bosni i Hercegovini, kaže, ovaj ratni vojni invalid, uz njenu pomoć mogla bi se promijeniti i situacija u BiH.
 
"Mislim da smo uzdrmali Europu, jer su sada i oni uz nas. Sada će drugačije razmišljati. Mi imamo i plenum, a stalno ćemo izlaziti na ulice, sve dok ne ispune naše zahtjeve", naglasio je Bunar.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak