Bećirević optužuje Kalabića da brani Dražu Mihajlovića

Radiosarajevo.ba
Bećirević optužuje Kalabića da brani Dražu Mihajlovića

Šef Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Drago Kalabić zatražio je danas u Sarajevu izvinjenje od poslanika SDP-a BiH Denisa Bećirevića koji je za FTV rekao da u ovom sazivu parlamenta ne postoji antifašistička parlamentarna većina.

Kalabić: Jednom je dovoljno

Kalabić je na početku današnje sjednice izjavio da očekuje od SDP-a BiH, ali i ostalih parlamentarnih stranaka da se izjasne o ovoj Bećirevićevoj izjavi, najavljujući da će nakon toga SNSD odlučiti o svom daljem ponašanju.

''Dobro znamo koje su zemlje imale fašističke sazive i kako su oni završili'', istakao je Kalabić, pitajući da li je to poruka većinskom sazivu ovog parlamenta i građanima BiH.

Podsjećajući da je Parlament BiH svojevremeno, povodom 60 godina pobjede nad fašizmom, usvojio akt u kojem je izrazio antifašističku opredijeljenost BiH i njenih građana, Kalabić je rekao da su u SNSD-u smatrali da je dovoljno da se to jednom kaže i da se u praksi tako ponašaju.

Parlamentarna većina nije antifašistička


Bećirević tvrdi da u Parlamentarnoj skupštini BiH postoji većina koja je indiferentna prema antifašističkim vrijednostima koje se baštine u cijeloj Evropi i svijetu.

''Tačno je, rekao sam da u ovom parlamentu ne postoji antifašistička parlamentarna većina'', istakao je Bećirević.

On je optužio SNSD da je u Parlamentu BiH odbio donošenje zakona o zabrani fašističkih i neofašističkih organizacija, a Kalabića da je u parlamentu branio četničkog vođu Dražu Mihailovića.

''Mene i Klub SDP-a ste preglasali i zadužili Vijeće ministara da to uradi'', rekao je Bećirević.

Je li Kalabić branio Dražu Mihajlovića?

Bećirevićeve tvrdnje Kalabić je nazvao lažima, ocijenivši da poslanik SDP-a nema grama tolerancije i da, u skladu sa tradicijom svoje partije, priziva diktaturu.

Kao odgovor na zahtjev SNSD-a, Klub poslanika SDP-a zatražio je izjašnjenje SNSD-a da li stoji iza izjava svog lidera Milorada Dodika da u Srebrenici nije počinjen genocid i u kojima negira zločine na Markalama i Tuzlanskoj kapiji, te njegove prijetnje da će nokautirati jednog novinara, kao i iza izjava Kalabića u kojima u pozitivnom svjetlu prikazuje Dražu Mihailovića, prenosi Srna.

Bećirević odavno insistira na zakonskoj zabrani fašističkih i neonacističkih organizacija i kažnjavanju govora mržnje, a također je pokrenuo i inicijativu da se u Krivični zakon ipak ugradi odredba kojom se zabranjuje negiranje holokausta i genocida. Krivični zakon, kao uslov za liberalizaciju viznog režima, konačno je usvojen u Domu naroda PS BiH i teško je za očekivati bilo kakve promjene, s obzirom na to da je trebalo nekoliko mjeseci da se ovaj zakon izmijeni.

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak