Barroso: BiH je članica evropske porodice

Radiosarajevo.ba
Barroso: BiH je članica evropske porodice

BiH je članica evropske porodice iako nije članica Evropske unije, bila je prva poruka koju je predsjednik Evropske komisije Jose Manuel Barosso uputio na današnjem sastanku u Sarajevu sa članovima Predsjedništva BiH.

Na ovoj poruci Barossu je predsjedavajući Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović zahvalio u izjavi medijima nakon sastanka.

Barosso je doputovao u BiH zajedno s komesarom EU za proširenje Štefanom Fueleom i direktorom za zapadni Balkan u Direkciji za proširenje Miroslavom Lajčakom u sklopu turneje po zemljama regiona.

Radmanović je kazao da su članovi Predsjedništva BiH imali priliku  za otvorene razgovore s predsjednikom Evropske komisije i izrazio je zbog toga zadovoljstvo takvim nastupom.

Sastanak je bio prilika da članovi Predsjedništva BiH ukratko upoznaju Barossa o rezultatima koje je BiH postigla u posljednje vrijeme, "a kojih često ni sami nismo svjesni", rekao je predsjedavajući Predsjedništva BiH.

- Ti rezultati nisu mali, iako unutar BiH nismo zadovoljni tempom kojim napredujemo prema evropskim integracijama, ocijenio je Radmanović. 

Zajednički stav svih u BiH, jedan od rijetkih zajedničkih stavova, jeste put BiH prema Evropskoj uniji, što je i potvrđeno u razgovorima u Predsjedništvu.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH je dalje naveo da je otvoreno razgovarano o tome kako olakšati put BiH prema Evropskoj uniji. Pritom su kratkoročni i dugoročni uvjeti za BiH poznati, a Barosso ih je danas još pojasnio.

Radmanović je na kraju  izjave kazao da on, kao i druga dva člana Predsjedništva BiH, vjeruje da se ove godine može uraditi posao koji će BiH dovesti do toga da aplicira za status kandidata.

Predsjednik Evropske komisije Barosso je kazao da je od Predsjedništva BiH dobio jasnu poruku da BiH želi da postane članica Evropske unije.

- Također sam odgovorio snažnom porukom: Vjerujemo da je BiH dio evropske porodice i da BiH treba da ima evropsku budućnost, naglasio je.

Opredjeljenje Evropske unije evropskoj budućnosti BiH ostaje veomo snažno. Pritom je važno da BiH ne zaostane za ostalim zemljama regiona.

- Zajednička vizija i zajednička želja su od najvećeg značaja za rad na reformama koje su ključne za napredovanje ka Evropskoj uniji, kazao je Barosso, dodajući da je za provođenje tih reformi potrebno formirati organe vlasti na državnom nivou da bi se rješavali gorući priroteti.

Predsjednik Evropske komsije je naveo da je tokom razgovora u Predsjedništvu naglasio da je potrebno vidjeti odlučnost, političku odgovornost i kulturu kompromisa u BiH.

A do sada se već vidjelo da kada postoji jasan program i jasna odlučnost, kao u slučaju vizne liberalizacije, moguće je ostvariti napredak na dobrobit građana BiH.

- BiH nije sama. Evropska unija je spremna da vam pomogne putem svog ojačanog prisustva te da vam pruži pomoć, ne samo političku nego i finansijsku. Ali, naravno, BiH treba da uradi svoj dio posla, jer evropska budućnost BiH zavisi od volje njenih građana. I danas sam došao u Sarajevu s porukom da imam povjerenje u vašu zemlju i evropsku budućnost vaše zemlje, kazao je predsjednik Evropske komsije Jose Manuel Barosso.
 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak