Bankrot Dodikovih lobista u Americi

Radiosarajevo.ba
Bankrot Dodikovih lobista u Americi

Dewey & LeBoeuf
, konsultantska firma iz Sjedinjenih Američkih Država osakaćena finansijskim greškama, bankrotirala je u ponedjeljak uvečer, a poznata je kao firma koja je radila konsultantske usluge Vladi Republike Srspke u Sjedinjenim Američkim Državama, na međunarodnom planu, ali i u samoj Bosni i Hercegovini. 

Partija demokratskog progresa (PDP) smatra da bankrot ove kuće, koju su angažirali Milorad Dodik i Vlada RS-a, označava krajnji trenutak za početak istrage o tome kako je potrošeno više od 20 miliona KM iz budžeta RS-a u posljednje četiri godine za tzv. lobiranje za interese RS-a u svijetu, saopćeno je danas iz ove stranke. 

Do 2010. Vlada RS-a je angažirala firme Dewey & LeBoeuf, LLP; Picard Kentz & Rowe, LLP i Quinn Gillespie & Associates, LLC. Ugovor s Dewey & LeBoeufom okončan je koncem aprila 2009., a pravne savjete i advertising Vlada RS-a je počela dobijati od Picarda, Kentza i Rowea, ugledne advokatske firme koju su osnovali bivši uposlenici Deweya & LeBoeufa

Stvarni zadaci angažiranih firmi su bili lobiranje za SNSD i Milorada Dodika, jer Republika Srpska nije imala nikakvu korist od toga. Nedopustivo je, pored toga, da se krupni višemilionski poslovi, poput ovih, dogovaraju 'u četiri oka' i zato će PDP tražiti da istražni organi utvrde odgovornost za ove štetne aktivnosti vlasti u RS-u“, kaže se u saopćenju. 

PDP smatra da se, ukoliko se ne dobiju konkretni odgovori  o angažiranju lobističkih firmi,  radi o klasičnom „pranju novca“, za šta će neko morati odgovarati, objavila je agencija Fena

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak