Banjaluka: Vjerski velikodostojnici u Ferhadiji molili za mir

Radiosarajevo.ba


FOTOGALERIJA

Vjerski velikodostojnici Islamske zajednice BiH i Katoličke crkve, te brojni predstavnici političkog i javnog života BiH i međunarodne zajednice, među kojima i zastupnica Evropskog parlamenta Doris Pack i visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Valentin Inzko, okupili su se jutros u Ferhat-pašinoj džamiji kako bi svojim prisustvom potvrdili spremnost izgradnje mira i pomirenja u BiH.

Jutrošnjim okupljanjem počeo je zapravo drugi dan međunarodnog samita "Mir i pomirenje: Korak naprijed", koji se održava u organizaciji Banjalučke biskupije uz podrškui Narodne skupštine RS-a, javio je novinar agencije Anadolija.

„Ovo je još jedna potvrda naše odlučnosti da zajednički gradimo mir i pomirenje, kako smo to i naveli u deklaraciji koju smo sinoć potpisali“, kazao je banjalučki muftija Edhem ef. Čamdžić.

Posebno se zahvalio Doris Pack, kako je kazao, zbog „njene poruke bosanskohercegovačkim političarima da ozbiljnije shvate svoje obaveze prema građanima BiH i provedu presudu Evropskog suda za ljudska prava u predmetu Sejdić i Finci“.

Uz predstavnike vjerskih zajednica iz BiH, trodnevnom samitu "Mir i pomirenje: Korak naprijed" prisustvuju i predsjednici parlamenata BiH, Srbije, Hrvatske i Crne Gore te brojni domaći i međunarodni zvaničnici.

Iako su ranije najavili svoje učešće na samitu, predstavnici Srpske pravoslavne crkve jučer su saopštili da će uzeti samo ulogu posmatrača, a sinoć nisu potpisali deklaraciju vjerskih vođa iz BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak