Banjaluka: Manje katolika danas nego na kraju rata

Radiosarajevo.ba
Banjaluka: Manje katolika danas nego na kraju rata

U Banjalučkoj biskupiji danas ima manje katolika nego što je bilo na kraju rata u Bosni i Hercegovini, tvrdi banjalučki biskup Franjo Komarica.
Svojim zalaganjem, ističe, na svim domaćim i stranim nadležnim adresama pitao je šta je s povratkom Hrvata, ali, dodaje, čak se susreo i s pitanjima "zar u BiH uopće ima predstavnika tog naroda"
Stara populacija je izumrla, mlađa izbjegla i prognana i nije se, nažalost, vratila. Za tu izbjeglu i prognanu populaciju, niko, pa ni od hrvatskih političara BiH, a pogotovo onih iz inozemstva, nije ni brinuo, kao da oni ne pripadaju ovoj zemlji“, ukazao je danas banjalučki biskup.

Komarica je naglasio da iz izjava domaćih i stranih političara primjećuje da ima ta jedna populacija koja, kao da, "nikome ne pripada, što je tužno i ružno": „Ne možemo se pomiriti da je to normalno“, istaknuo je biskup banjalučki na današnjoj pres-konferenciji u Banjoj Luci ističući da želja za povratakom izbjeglih i prognanin nije splasla.

Za bolji povratak u ovoj godini, kaže, bilo je određenih obećanja da će se izgraditi kuće za povratak katolika na banjalučko područje, ali, njemu nije poznato da je izgrađena i ijedna nova stambena jednica. U Banjalučku biskupiju je za prva tri mjeseca ove godine pristiglo više od 850 zahtjeva, odnosno molbi za povratak, ali opet ništa nije realizirano.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak