Banjalučki studenti digli svoj glas

Radiosarajevo.ba
Banjalučki studenti digli svoj glas

Nakon studentskog plenuma na banjalučkom Mašinskom fakultetu, koji je održan u organizaciji Unije studenata Republike Srpske, oko hiljadu studenata banjalučkog Univerziteta blokiralo je najprometniju raskrsnicu u naselju Starčevica, prenosi Fena.

Na taj način prenijeli su poruku da žele da cjelokupno društvo povede više brige o studentima u Republici Srpskoj.

Predsjednik Unije studenata RS Nikola Dronjak kaže da su studenti tim činom nastojali pokazati da su nezadovoljni i da žele veća prava.

Studentski plenum donio je i zaključke kojim se traži da se vrati cjenovnik školovanja od prošle godine, te da Senat Univerziteta donese odluku da je upis studenata do 10. novembra.

Također, sa studentskog plenuma je zatražen  kalendar rokova, statistički pregled prolaznosti kod pojedinih profesora, uvođenje efikasnosti u studentskim službama i da se ukine samovolja pojedinaca.

Dronjak ističe da je Unija studenata Srpske inicirala današnji studentski plenum kako bi se razgovaralo i problemima vezanim za upis studenata na više godine akademskih studija, održavanju, odnosno neodržavanju ispitnih rokova, kao i o (ne)efikasnosti studentskih službi.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak