Banja Luka: Studentski protesti završeni bez incidenata

Radiosarajevo.ba
Banja Luka: Studentski protesti završeni bez incidenata

FOTOGALERIJA

FOTOGALERIJA 1

Protesti u Banjoj Luci su završeni. U parku Mladen Stojanović je ostalo nekoliko desetina protestanata.

Prije parka, studenti su ispred zgrade Vlade RS-a ponovili svoje zahtjeve i pozvali radnike u Vladi i policiju da im se pridruže u njihovoj borbi, a zatim su se uhvatili u kolo. Policija je pravila kordon kako se niko ne bi mogao približiti zgradi Vlade, ali nije bilo potrebe ni za kakvim intervencijama.

Protesti studenata u Banjoj Lucu protekli su bez incidenata, ali uz pojačanu policijsku kontrolu. Demonstranti su ispred zgrade Vlade RS-a uzvikivali 'Lopovi, lopovi'.

 

Na stadionu FK Borac stacionirane su jedinice specijalne policije MUP-a RS, a na ulicama Banje Luke takođe se nalazi veliki broj policijskih inspektora u civilu.

Studentima Univerziteta u Banjoj Luci koji danas protestiraju na ulicama tog grada, pored velikog broja građana, danas su se pridružili i pojedini univerzitetski profesori, ali i obespravljeni pripadnici Oružanih snaga Bosne i Hercegovine

Podsjećamo, oko 500 studenata okupilo se danas u Banjoj Luci, ispred studenskog paviljona, na zakazanim protestima. Studenti traže isključenje bivšeg izvršnog sekretara SNSD-a Rajka Vasića iz partije, izgradnju 4. Paviljona i studentskih smještajnih kapaciteta u Istočnom Sarajevu, ostavku ministra prosvjete i kulture Gorana Mutabdžije, te smanjivanje cijena studiranja master studija.

Studenti traže i hitnu tematsku sjednica Vlade Republike Srpske radi objavljivanja preciznih rokova u vezi početka izgradnje 4. Paviljona i ubrazane primjene odluke Vlade o promjeni oblika organizacije JU Studentski centar Nikola Tesla Banja Luka u JU Studentski grad Nikola Tesla Banja Luka, te poništavanje zaključka sa prethodne sjednice Vlade, koji se odnosi na prenos imovine sa ustanova studentskog standarda na Javne univerzitete.

Studenti su nosili transparente Uključite mozak, isključite RTRS, Kada ćemo, ako nećemo sada, Ko će, ako nećemo mi, Smeta im što studiram...



Policija je, podsjetimo, jučer donijela odluka da zabrani proteste studenata. Nakon izjave predsjednika RS-a Milorada Dodika da studenti, iako su ispolitizirani, imaju pravo da mirno protestiraju, dato je prešutno ''zeleno svjetlo'' da skup može biti održan.

Zabranu protesta visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko usporedio je sinoć sa postupcima režima u Sjevernoj Koreji.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak