Banja Luka: Reakcije na hapšenje Mladića

Radiosarajevo.ba
Banja Luka: Reakcije na hapšenje Mladića

Tekst prenosimo sa portala Zurnal.info:

Na ulicama Banjaluke danas ništa nije ukazivalo da je u Srbiji uhapšen haški optuženik Ratko Mladić. Ulice su pune ljudi, ali oni uglavnom žure kući sa posla. Primjetno je neznatno povećano obezbjeđenje ispred Konzulata Republike Srbije u centru grada. Neuobičajeno nije ni ispred Konzulata SAD, koji je bio na udaru demonstranata, uglavnom mladih, 1999. godine, kada je NATO bombardovao Srbiju, kao i prilikom proglašenja nezavisnosti Kosova. Mirno je ispred zgrade Vlade Republike Srpske, kao i ispred Palate Republike, sjedišta predsjednika RS Milorada Dodika. Pune su i bašte banjalučkih kafića, a tek u nekima slušalo se direktno obraćanje predsjednika Srbije Borisa Tadića o Mladićevom hapšenju. Prolaznici uglavnom ne pričaju o hapšenju Ratka Mladića, većina za to nije ni čula. Jedan od njih, penzioner, ne želi da priča sa novinarom „Žurnala“, samo u prolazu dobacuje „Uhapsili onakvog generala! Trebaju svi da ga brane!“

Sve o hapšenju Ratka Mladića



Njegov prijatelj, takođe vremešni stanovnik Banjaluke, sjeda na klupu i pristaje na  kratak razgovor. „Ne znam šta da kažem. Nije se trebalo desiti to nikako. To će samo stvoriti veći nemir. On nikada neće biti zaboravljen, on se borio za nešto u šta vjeruje. To će vrlo brzo sve da stvori vrlo neprijatnu situaciju“, kaže on.

„Ako je kriv neka odgovara. Svako treba da odgovara ako je kriv, bez obzira koji je narod u pitanju. Ko je god zločine činio neka mu se sudi, u moje ime niko nije imao pravo da čini zločine. A sad da li je general Mladić kriv, ja mislim da nije... Da li je dobro što je uhapšen? Za njega nije, ali za srpski narod jeste. Da konačno prestanemo biti taoci i da dokažemo da smo miroljubivi“, kaže jedan banjalučanin.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak