Banja Luka: Konferencija o Jasenovcu

Radiosarajevo.ba
Banja Luka: Konferencija o Jasenovcu

U Banjoj Luci je danas počela dvodnevna 5.međunarodna konferencija o Jasenovcu na kojoj će biti usvojena deklaracija o, kako je navedno, "genocidu" Nezavisne Države Hrvatske nad Srbima, Jevrejima i Romima u Drugom svjetskom ratu. 

Deklaracija bi, nakon sutrašnjeg usvajanja, trebalo da bude,  proslijeđena parlamentima svih zemalja svijeta, a posebno onim u zemaljama bivše Jugoslavije, rekli su organizatori, predstavnici Udruženja Jasenovac-Donja Gradina.

Na otvaranju ovog skupa govorio je danas i predsjednik RS-a Milorad Dodik navodeći da očekuje da će konferencija dati “značajan doprinos rasvjetljavanju činjenice o Jasenovcu te istine koja će biti dio kolektivne svijesti naroda koji je najviše stradao - Srba”. 

Dodik tvrdi da je “u Jasenovcu sistemski počinjen genocid, koji nikada nije proglašen i uvijek se tvrdilo da se nije desio”, a da “treba da se vrati kvalifikacija”, za koju on misli da je tačna, “o počinjenom genocidu”. 

“Narodna skupština RS-a prihvatit će ovu deklaraciju, a smatram da je to bilo neophodno uraditi i prije”, ustvrdio je on. 

U jednom od zaključaka u deklaraciji “zahtijeva se da Republika Hrvatska, kao država hrvatskog naroda, odlukom svojih najviših organa, prihvati istorijsku i svaku drugu odgovornost za genocide nad Srbima, Jevrejima i Romima tokom Drugog svjetskog rata u NDH-u, uključujući i područje BiH”. 

Predlaže se i da se u Hrvatskoj, BiH, i Srbiji “odredi isti dan u znak sjećanja na žrtve genocida u NDH, Srbe, Jevreje i Rome”, a, između ostalog, i da se “utvrdi i u razumnom roku isplati pravična odšteta žrtvama ovog genocida i njihovim potomcima od Republike Hrvatske”.   

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak