Banja Luka: Hamdija Šarić pet dana štrajkuje u parku

Radiosarajevo.ba
Banja Luka: Hamdija Šarić pet dana štrajkuje u parku

Hamdija Šarić iz Gradiške već peti dan štrajkuje u parku Petar Kočić u Banjoj Luci. Ovaj ratni vojni invalid, koji je nezaposlen, traži pomoć za adaptaciju svoje kuće u kojoj živi sa suprugom i dvije kćerke.

Trenutno prima penziju koja iznosi 220 KM, a njegova maloljetna djevojčica, koja je ima mentalnih poteškoća, dobija 80 KM pomoći. To su jedina primanja koja četvoročlana porodica ima.

Kako kaže, dosta mu pomažu sugrađani iz Gradiške, koji mu donesu drva ili hranu za djecu.

"Osamnaest godina prosim na granici i hranim svoju djecu. Ne želim novac od ove države, hoću da moja djeca imaju krov nad glavom", rekao  je Šarić ta Etrafika.net.

Šarić boluje od postraumatskog stresnog poremećaja (PTSP) od rata u kojem se borio kao vojnik JNA. Osim toga, on je i dijabetičar.

 

"Smatrao sam da trebam braniti svoju državu, ne političke stranke koje su izašle iz nje. Nisam ni znao ko je Srbin, Musliman, Hrvat, Rom", kaže Šarić.

Kako pet dana boravi u parku, opremio se insulinom i lijekovima koji su mu potrebni, dok mu je hrane nestalo. Međutim, kaže da mu Banjalučani donesu ponešto da jede.

"Ostat ću ovdje dok god mogu, umrijet ću ovdje ako treba. Želim da moja djeca imaju dostojan život, i do smrti ću se boriti za njih", poručio je Šarić.

Do načelnika opštine Gradiška Zorana Latinovića nije mogao doći, pa je razgovarao sa ministrom rada i boračko-invalidske zaštite Petrom Đokićem, koji mu je i novčano pomogao.

Ne očekuje da ga posjeti neko od predstavnika vlasti, ali se nada da će uticati na njih kako bi razmislili i o njemu i njegovim ratnim drugovima koji žive u lošim uslovima.

Krajem oktobra, Šarić ima sastanak sa predsjednikom Narodne skupštine Republike Srpske, Igorom Radojičićem, a u vezi sa Zakonom o oboljelima od PTSP.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak