Bakir Izetbegović: Došlo je vrijeme da vodim SDA

Radiosarajevo.ba
Bakir Izetbegović: Došlo je vrijeme da vodim SDA

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine, drugi čovjek Stranke demokratske akcije kazao je da je vrijeme da on preuzme liderstvo u ovoj stranci, pišu Nezavisne novine.

U intervjuu se Izetbegović osvrnuo i na tekuće političke teme i probleme, prije svega sporni i osporavani sporazum SNSD-a i SDP-a o državnoj vlasti, ali i na poziciju svoje stranke kojoj više nema mjesta u državnim strukturama.

Govoreći o nadolazećem Kongresu SDA i eventualnim namjerama da se kandidira za predsjednika stranke, Izetbegović kaže: „Vrijeme je i za takve odluke. Razgovarat ću s ljudima iz rukovodstva i s terena i procijeniti zajedno s njima šta su pravi koraci koji mogu ojačati SDA u ovom turbulentnom momentu.“

On, ipak, odlučno odbija mogućnost razbijanja SDA na dvije frakcije.

„Ja nikada neću razbiti stranku koju su osnovali moj otac i grupa odlučnih ljudi koje sam istinski poštovao. I, kao što rekoh, učinit ću sve za njeno jačanje, bio predsjednik ili običan član SDA. Mislim da isti stav i odnos ima i predsjednik Tihić. Ali za neke druge, koji su u SDA ušli kad se više nije dijelio rizik nego fotelje i privilegije, ova stranka ne znači ono što znači nama SDA prvoborcima“, kaže Izetbegović.

Govoreći o novoj vladajućoj šestorci, u kojoj više nema SDA, jer je na njenom mjestu SBB Fahrudina Radončića, član Predsjedništva BiH kaže da ne treba nijednu koaliciju u BiH uzeti zdravo za gotovo.

„Ko to može predvidjeti nakon, kako vi rekoste, neviđenih obrata i dešavanja? Zlatko Lagumdžija je, bez pravog razloga, provodivog plana i jasne projekcije, krenuo u smjenjivanje kadrova SDA. Nakon što mu je SDA uzvratila i počela da smjenjuje kadrove SDP-a gdje god može, i nakon što je SDA porazila SDP na lokalnim izborima, Lagumdžija je nastavio da srlja, krenuo je u nove akcije koje bjelodano idu na štetu države Bosne i Hercegovine. Lagumdžiju vodi sujeta, panična potreba da pod svaku cijenu dokaže ko je gazda u Federaciji BiH, a ovakvi motivi i emocije nisu dobar savjetnik u politici. Ako se provede sporazum SNSD-a i SDP-a bit će ugrožena pozicija Bošnjaka u Bosni i Hercegovini, a time i SDP-a u bosanskohercegovačkoj politici i, naravno, pozicija dr Zlatka Lagumdžije u SDP-u“, kaže Izetbegović.

Sporazum Zlatka Lagumdžije i Milorada Dodika ocjenjuje kao štetan po državu Bosnu i Hercegovinu.

„O dijelu dogovora koji je predočen javnosti je sve već rečeno - on ide na štetu države Bosne i Hercegovine, odnosno nezavisnih tijela koja jačaju tu državu, demokratske institucije i mehanizme na koje se ona oslanja. Onima koji vladaju, u tom kratkom vremenu dok vladaju, odgovara kontrola nad medijima, policijom, tužilaštvima, odgovara im da potroše novac kojim je trebalo da obnovimo mrežu "Elektroprenosa", da izvuku keš iz Centralne banke i zamijene ga obveznicama. Građanima to sigurno ne odgovara, bez obzira na to u kom entitetu živjeli, trebaju im profesionalni i neovisni mediji, sudije, policajci. Građanima i privrednim subjektima treba kvalitetan "Elektroprenos", stabilna Centralna banka itd“, smatra Izetbegović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak