Badnjević o Malina respiratorima: Uređaji su sigurni za ono za što su verifikovani

19
N. Ka.
Badnjević o Malina respiratorima: Uređaji su sigurni za ono za što su verifikovani

Grupa ljekara sa Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu obratila se javnosti sa pismom u kojem upozoravaju na sve stvari sa kojim se susreću, na probleme sa kojima se bore u radu.

Jedan od problema između ostalog su i respiratori koji su nabavljeni u aferi za koju trenutno traje proces pred Sudom BiH.

Oni su istaknuli između ostalog da je neprihvatljivo da su ovi uređaji prošli verifikaciju.

"Uređaj iznenada stane, pa nastavi raditi sa nepoznatim vrijednostima. Da ne mogvorimo koliko je oskudan važnim opcijama koje su nužne da bi teško oboljeli pacijenti preživjeli. Malina respiratori ne mogu držati pacijenta na HIGH FLOW i troše jako puno bespotreno kisika. Šanse da pacijent priključen na Malina respirator preživi su nikakve, vjerujte nikakve", piše u pismu koje su poslali ljekari s KCUS-a.

Direktor kompanije Verlab, Almir Badnjević, koja je radila verifikaciju ovih respiratora kazao je za portal Radiosarajevo.ba da su navedeni uređaji sigurni za korištenje za ono što su verificirani i dodao je da tu nema nikakvih dvojbi.

"Ono što mi čitavo vrijeme ponavljamo, je da se uređaji mogu i smiju koristi za ono za šta je proivođač propisao. Npr, tamo u onom pismu se navodi da aparat nema PEEP, da nema HIFH FLOW funkciju, naravno da nema to su transportni respiratori.

Valjda bi anesteziolog trebao da zna kakav uređaj i na kakvog pacijenta priključiti. Mi ni nakakav način verifikacijom ne možemo uticati niti sugerirati ljekaru, da kažemo to moraš ili ne moraš ovako koristiti", kazao je Badnjević.

Direktor Verlaba poručuju da je njihovo bilo da provjere izlazne parametre i druge stvari u skladu sa zakonom i oni su prošli to i dodaje da su ljekari trebali proć obuku i dobiti uputstvo od porizvođača za kakve se pacijente mogu koristiti.

Dodao je da je ključno pitanje zašto neko očekuje neke parametre od tih uređaja, kada se zna za šta su verificirani.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (19)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak