Atifete Jahjaga prva žena predsjednica Kosova

Radiosarajevo.ba
Atifete Jahjaga prva žena predsjednica Kosova

 U dešavanju bez presedana, glavne političke stranke na Kosovu udružile su se i usuglasile po pitanju novog predsjednika.

Njihov izbor bila je zamjenica direktora kosovske policije, general major Atifete Jahjaga. Nakon glasanja u parlamentu u četvrtak uvečer (7. aprila), ona postaje prva žena predsjednik države Kosovo.

Jahjaga je lako porazila protivkandidata Suzane Novoberdaliu, prikupivši 80 glasova od ukupno 100 poslanika koji su učestvovali. Bio je potreban samo jedan krug glasova. Sve parlamentarne stranke, osim Vetevendosja, učestvovale su na toj sjednici.

"Moja karijera odražava promjene kroz koje je Kosovo prošlo tokom zadnje decenije," izjavila je Jahjaga pred poslanicima nakon što je položila predsjedničku zakletvu.

Ona je izrazila podršku za tekuće razgovore između Kosova i Srbije. "Pošto ne možemo izmijeniti prošlost, gradit ćemo budućnost, učeći iz grešaka prošlosti," izjavila je Jahjaga.

Ona je bila zajednički kandidat triju stranaka -- Demokratske partije Kosova (PDK), Demokratskog saveza Kosova (DSK) i Saveza novo Kosovo (AKR).

Šefica kosovskog biroa Radija Slobodna Evropa Arbana Vidishiqi izjavila je za SETimes da taj sporazum "obilježava važan korak ka političkom kompromisu, nešto što Kosovu u zadnje vrijeme nedostaje".

Jahjaga "sigurno ima dobar početak, imajući na umu političku podršku s kojom počinje", kaže Vidishiqi.

Premijer Hashim Thaci izjavio je da je ono što je izgledalo nemoguće sad postignuto.

Međunarodni predstavnici na Kosovu također su pozdravili taj politički sporazum, a američki ambasador Christopher Dell izjavio je da je zemlja prošla kroz težak period koji je predstavljao ispit snage i održivosti njegovih mladih institucija.

"Ne samo da su strukture i institucije izdržale pritiske, nego su i vaši lideri pokazali da su u stanju staviti interese nacije ispred svojih ličnih i stranačkih interesa," izjavio je Dell.

 "U vrijeme kad su kosovske institucije oštećene, i kad mnogi postavljaju pitanje da li je Kosovo sposobno obezbijediti pravdu za svoj narod, ja vjerujem da će Atifete Jahjaga biti važan simbol opredijeljenosti zemlje prema pravdi, te da će njeno predsjedavanje obilježiti početak novog i konstruktivnog poglavlja u historiji ove zemlje," dodao je on.

Nisu međutim svi političari bili zadovoljni ishodom. Predsjedavajući parlamenta Jakup Krasniqi izjavio je da je taj sporazum protivustavan i optužio Thacija da je prekršio stranački statut.

Krasniqi je bio vršilac dužnosti predsjednika još otkad je prošlog mjeseca sudska presuda dovela do ostavke Behgjeta Pacollija sa mjesta šefa države.

U međuvremenu, poslanik Vetevendosja Visar Ymeri obrušio se na sporazum između glavnih stranaka kao antidemokratski. Predsjedavanje Jahjage "bit će proizvod stranačkog sporazuma kojim se okončava Kosovo kao republika", ustvrdio je on.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak