Asim Mujkić o Plenumu: Prisustvovao sam prazniku demokratije

Radiosarajevo.ba
Asim Mujkić o Plenumu: Prisustvovao sam prazniku demokratije

Profesor Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Sarajevu Asim Mujkić, koji je prisustvovao večerašnjem drugom sastanku plenuma građana Sarajeva, kazao je za Agenciju Fena da je prisustvovao velikom prazniku demokratije i tolerancije

"Građani Sarajeva pokazali su da sazrijevaju kao demokratski građani te da se pojavljuju kao subjekt promjena, a ne kao puki objekt iživljavanja stranačkih oligarhija", mišljenja je Mujkić. 

Ocijenio je da su zahtjevi koji su večeras iznijeli brojni građani dobri, sveobuhvatni i sada je do plenuma građana da istraju u tome kako bi se zahtjevi implementirali. 

"Zahtjevi su realni. Očekujemo još zahtjeva, ali kao novi vid rada plenuma sada bi trebala biti implementacija tih zahtjeva. Kao čovjek presretan sam što sam svjedočio ovom skupu slobode", zaključio je Mujkić. 

Na večerašnjem plenumu građana Sarajeva u Domu mladih Skenderija usvojena su četiri hitna zahtjeva od kojih je jedan hitno formiranje nestranačke ekspertne Vlade Kantona Sarajevo, drugi je zahtjev za reviziju plata i beneficija nosioca javnih funkcija u Kantonu Sarajevo i njihovo usklađivanje sa ekonomskom situacijom. 

Kao treći zahtjev usvojen je revizija privatizacije svih preduzeća u Kantonu Sarajevo i kao posljednji uspostavljanje nezavisne komisije eksperata za utvrđivanje činjenica o dešavanjima 7. februrara. 

Veliki broj zahtjeva iznijet je večeras, njih ukupno oko 200, a moderator skupa Refik Hodžić najavio je da će svi oni biti konsolidirani te da će se o njima građani izjašnjavati na narednom plenumu zakazanom za sutra u 17.30 sati. 

Građani su pozvani i na sutrašnje proteste pred zgradom Predsjedništva BiH u 12 sati. Svima je podijeljen i poziv da ponesu šerpe i kašike u cilju što većeg animiranja građana i slanja poruke političarima da ne odustaju. 

Plenum je rezultat višednevnih protesta u Sarajevu koji su kulminirali prošli petak, 7. februara, kada je zapaljeno više zgrada institucija. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak