Ashton o završetku policijske misije EU u BiH

Radiosarajevo.ba
Ashton o završetku policijske misije EU u BiH


Policijska misija Evropske unije u BiH (EUPM BiH) - prva misija uspostavljena pod okriljem Evropske sigurnosne i odbrambene politike (ESDP) - danas završava svoj mandat.

Iako je s radom počeo 1. januara 2003. godine na inicijalni period od tri godine, EUPM je na zahtjev bh. vlasti nastavio nastavio svoju misiju do 30. juna 2012., modificirajući ulogu i broj osoblja, kao sastavni dio ukupnih napora EU u pružanju podrške vladavini zakona u BiH.

Tim povodom, visoka predstavnica EU za vanjske poslove i sigurnosnu politiku, Catherine Ashton je izjavila da je policijska misija EU u BiH na mnogo načina doprinijela oblikovanju zajedničke sigurnosne i odbrambene politike i ulozi EU kad je riječ o pružanju sigurnosti.

"Od 2003. razvijamo kapacitete za efektivno raspoređivanje kako civilnih, tako i vojnih snaga na različitima kontinentima, a naše susjedstvo nam je uvijek bilo prioritet", kazala je Ashton.

Dodala je da je završetak djelovanja Misije odraz napretka kojeg je BiH postigla u jačanju vladavine zakona.

"Zadaća očuvanju postignuća Misije je povjerena specijalnom predstavniku Evropske unije u BiH Peteru Sorensenu koji će nastaviti podržavati razvoj i pratiti BiH na njenom putu ka pridruživanju EU. Htjela bih odati počast komesaru Stefanu Feleru i njegovim prethodnicima, svim policajskim službenicima i stručnjacima iz cijele Evrope i šire, koji su požrtvovano učestvovali u radu ove misije", rekla je Ashton.

Djelovanje Policijske misije EU, kao sastavni dio šireg pristupa EU jačanju vladavine prava u BiH i regiji bilo je usmjereno na pružanje podrške agencijama za provođenje zakona i krivično-pravnom sistemu u borbi protiv organiziranog kriminala i korupcije, u intenziviranju saradnje između policije i tužilaštava te u njegovanju regionalne i međunarodne saradnje.

Podrška EU vladavini prava u BiH se nastavlja putem Instrumenta predpristupne pomoći (IPA) te Ureda specijalnog predstavnika EU koji će nastaviti rad na ključnim zadacima EUPM-a, u čijem sklopu će djelovati i novi Odjel za provođenje zakona.

Vijeće za vanjske poslove EU je 25. juna iznova iskazalo svoju nedvojbenu podršku evropskoj perspektivi BiH kao suverene i jedinstvene zemlje s punim teritorijalnim integritetom.

Vijeće je ponovo potvrdilo svoju namjeru da "od jula 2012. nastavi jačanje uloge EU u BiH, uključujući i pojačano prisustvo u oblasti provođenja zakona, vladavine prava i ekonomskih pitanja".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak