Armitage: BiH će bankrotirati do kraja godine

Radiosarajevo.ba
Armitage: BiH će bankrotirati do kraja godine

Foto: Dnevni avaz

Bosna i Hercegovina će bankrotirati do kraja godine ako ne poduzume hitne i radikalne mjere za rješavanje finansijske krize, rekla je direktorica Svjetske banke za Balkan Jane Armitage u intervjuu za Dnevi avaz.

"Vi ne možete priuštiti ovakav sistem. Političari i javnost moraju shvatiti realnost da nemate novca da plaćate račune. Međunarodni monetarni fond (MMF) nudi dosta jeftinog novca koji vam treba. Ne da pokrije sav manjak nego da ga umanji," rekla je Armitage za sarajevski dnevnik.

Ali, rekla je ona, vlasti i cjelokupna javnost moraju pokazati jedinstvo po pvom pitanju.

"MMF je jasno rekao, izvinite, vi ste prije nekoliko dana napisali pismo u kojem ste se obavezali na neke stvari. Ne može se telefonom mijenjati dogovor, a vjerujem da bi odgoda aranžmana sa MMF-om od nekoliko mjeseci skupo koštala BiH," rekla je Armitage.

"Sada je taj manjak u BiH osam posto, MMF traži da se on svede na pet posto kresanjem potrošnje i povećanjem prihoda. Ostatak bi bio pokriven od pomoći međunarodne zajednice. Ali, ni ta pomoć nije zauvijek, BiH mora što prije postati samoodrživa. Od kritične je važnosti za njenu budućnost da se vlasti vrate dogovoru sa MMF-om," rekla je Armitage.

Armitege je rekla Avazu da bi dogovor sa MMF-om deblokirao jeftinu novčanu pomoć i podršku drugih organizacija.

"Ova zemlja mora proći narednih nekoliko godina kroz mnoge teške reforme. BiH duže vrijeme ima probleme, ali ih je kriza pogoršala i produbila. FBiH je već neko vrijeme na putu fiskalne neodrživosti, troškovi za socijalne kategorije su mnogo veći nego u regionu. Osim toga, imamo šablon javne potrošnje koja ne pogoduje ekonomskom rastu i zapošljavanju," rekla je ona.

"BiH je imala povećane prihode i odmah se krenulo u povećanje potrošnje. To nije održivo, jer se, evo, desi kriza i prihodi padaju. Izvoz opada i novca je sve manje, a imate obaveze koje ste preuzeli," upozorila je Armitage.

Armitage je rekla i da se socijalna davanja iz budžeta moraju bolje kontrolisati, jer analize pokazuju da nisu usmjerena prema siromašnima.

"Spremni smo pomoći da se uspostavi sistem u kojem će pomoć dobivati oni kojima je potrebna. Mora postojati sistem provjera."

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak