Armin Đono: 'Imao sam tri operacije kičme i jednu srca, ali sam slijedio svoje snove'

1
A. S.
Armin Đono: 'Imao sam tri operacije kičme i jednu srca, ali sam slijedio svoje snove'

Međunarodni dan osoba s invaliditetom je globalna kampanja započeta 1956. godine.

Historija Međunarodnog dana osoba s invaliditetom potaknuta je nesrećom 8. augusta 1956. godine u rudniku uglja Bois du Casier u Belgiji, kada su zbog zastarjele oprema i slabe osposobljenosti za rad osoblja u požaru na dubini od 975 metara stradala 262 rudara.

U spomen na taj događaj određeno je obilježavanje Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom. Do 1992. godine, ovaj se dan obilježavao 21. marta.

Direktor FTV-a o gašenju TV signala: 'BHRT želi veći procenat za sebe, a mi ne možemo protiv zakona'

Da li znate šta se obilježava 3. decembra? Četiri studentice iz BiH su snimile sjajan video

Odlukom Opće skupštine Ujedinjenih naroda donesenom u oktobru 1992. godine, kao Međunarodni dan osoba s invaliditetom proglašen je 3. decembar.

Portal Radioarajevo.ba donosi priču o 26-godišnjem Arminu Đoni, koji je u ranom djetinjstvu postao osoba sa invaliditetom.

"Kao mala beba imao sam mnogo poteškoća u razvoju, što je prethodilo operaciji srca, tri puta operaciji kičme, operaciji pluća, te sedam godina u invalidskim kolicima.

Unatoč svemu, uspješno završavam osnovnu školu Hasan Kaimija, zatim srednju školu - Škola za srednje stručno obrazovanje i radno osposobljavanje osoba sa invaliditetom. Velika podrška u mom životu su moji roditelji, moja porodica, prijatelji i doktori koju su bili uvijek uz mene, tokom mog liječenja.

Trenutno sam stalni zaposlenik Javnog preduzeća "Sarajevo" d.o.o. i sretan sam i ponosan što mi je ovo preduzeće dalo priliku da ja, osoba sa invaliditetom budem dio kolektiva i da mogu raditi

Moja poruka osobama sa invaliditetom je sljedeća: Dragi moji, nemojte se predavati i borite se za svoja prava. Mi osobe sa invaliditetom imamo jednaka prava kao sve osobe na svijetu. Budimo snažni, jaki i uporni u svojim ciljevima. Samo tako ih možemo i ostvariti. Ja sam najbolji primjer za to", kazao nam je Armin Đono.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak