Argeta demantira prisustvo svinjetine u paštetama

Radiosarajevo.ba
Argeta demantira prisustvo svinjetine u paštetama


Na osnovu vijesti da je jedan njemački institut za hranu pronašao tragove svinjskog mesa i masnoća u halal paštetama Argeta, pozvali smo predstavnike kompanije Droga Kolinstka i pitali ih koliko istine ima u tim navodima.

Tomaž Arh, direktor sektora marketing Delikatesni namazi Droga Kolinska u svojoj izjavi, između ostalog, kaže:

Meso koje se koristi u procesu proizvodnje Argeta mesnih okusa je isključivo meso peradi (kokošije i pureće), jetrica je kokošijeg porijekla, a riblji okusi se proizvode isključivo ribljeg mesa tune i lososa.

Razvijen stepen proizvodnje omogućava nam da koristimo biljno ulje, koje nam pomaže da ostvarimo prepoznatljivu mazljivost. Ne koristimo tešku biljnu mast, niti svinjsku mast, koju koriste neki od konkurentskih kompanija.

Kao aditive, koristimo emulgatore koji, također, nisu svinjskog porijekla. Nikada nismo u našoj proizvodnji, koristili meso ili ostale sastojke svinjskog porijekla.

Ostali sastojci u paštetama su mlijeko i sojini proteini, prirodni začini i njihovi ekstrakti, kao i sol.

U skladu s visokim standardima proizvodnje, Argeta proizvodi daju se na analizu, između ostalih, i nezavisnom akreditovanom laboratoriju u Hanoveru (čiji su nalazi poslani u našu redakciju)

Rezultati analize kokošije paštete Argeta, koji potvrđuju navodno postojanje svinjetine u proizvodima, dobijeni su u laboratoriji čije metode utvrđivanja, kao i sama laboratorija, nama kao kompaniji koja već godinama proizvodi Argetu po najvišim standardima proizvodnje, nije poznata i ne vjerujemo u ispravnost navedenih analiza.


Tomaž Arh je pozvao sve zainteresirane novinske kuće da posjetite proizvodne pogone Droge Kolinske na obje lokacije, kako u Izoli, tako i u Hadžićima, te se upoznaju s kompletnim procesom proizvodnje, i uvjere da se ne koristi svinjsko meso, niti aditivi svinjskog porijekla.

Kao potvrda ovoga, poslani su nam na uvid Halal certifikati Islamske zajednice Republike Slovenije, kao i rezultati analiza koje je obavio Gissel Institut iz Hannovera (www.gissel-institut.de), koji se više od 50 godina bavi bakteriološkim i higijenskim laboratorijskim analizama, te je akreditiran i posjeduje certifikate njemačkog ureda za akreditiranje GAP, koji nadzire poštivanje strogih evropskih standarda DIN EN 45000, DIN EN ISO/IEC 17025 i ISO/IEC uputstava.

Vezano: Svinjetina u slovenačkoj 'halal' pašteti iz BiH?
Potvrđeno da je Argeta halal

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak