Arapčić: Treba krenuti s rješavanjem problema osoba s invaliditetom

Radiosarajevo.ba
Arapčić: Treba krenuti s rješavanjem problema osoba s invaliditetom

Osobe s invaliditetom već dvanaest dana borave u zgradi Instituta za medicinsko vještačenje zdravstvenog stanja u Sarajevu, koju su blokirali u namjeri da ukažu na probleme s kojima se suočava ta populacija.

Predsjednik Saveza osoba s invaliditetom u F BiH Zijad Arapčić u današnjoj izjavi za Federalnu novinsku agenciju Fena vjeruje da je na pomolu početak rješavanja njihovih problema.

"U ponedjeljak očekujemo susret s predsjedavajućim Zastupničkog doma Parlamenta FBiH Fehimom Škaljićem. Mislim da bi trebalo da se krene s rješavanjem naših problema", ističe on i podsjeća da je Federalni parlament osnivač Instituta za medicinsko vještačenje. 

Arapčić ističe da su se proteklih dana susreli s predstavnicima Federalnog ministarstva za rad i socijalnu politiku, koji su podržali njihove zahtjeve.

Oni traže da za Institut za medicinsko vještačenje bude osiguran adekvatan prostor za rad i kvalitetna oprema za funkcionalnu dijagnostiku, da mu budu izmirena dugovanja te da se poštuje Konvencija UN-a o pravima osoba s invaliditetom. Zalažu se i za poduzimanje mjera da bi se zaustavilo izdavanje lažnih nalaza. 

Savez osoba s invaliditetom u FBiH uputio je ranije pismo sa zahtjevima predsjedavajućem Zastupničkog doma Fehimu Škaljiću, federalnom premijeru Nerminu Nikšiću i federalnom ministru rada i socijalne politike Vjekoslavu Čamberu koji ih je ranije posjetio u zgradi Instituta. 

U zgradi Instituta je grupa od 24 osobe s invaliditetom, mnogi od njih su narušenog zdravstvenog stanja. 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak