Apsurdi oko požara: BiH gori, a vlast se češlja

Radiosarajevo.ba
Apsurdi oko požara: BiH gori, a vlast se češlja

Požari i u srijedu bjesne
širom Bosne i Hercegovine, a u pojedinim dijelovima je proglašeno i vanredno stanje. U jeku sezone požara vatrogascima pomažu helikopteri EUFOR-a, jer su bosanskohercegovački na tehničkom pregledu?! I nije samo to apsurdnost u ovoj zemlji. Možda je veća ona da o štetama koje požari uzrokuju niko ne brine iako gore hektari šuma.

Požar prijeti repetitoru na Vidovu
Ugašen požar na području Hranisave

Poziv građanima da pomognu gasiti požare

Požar nije ugašen, ali je pod kontrolom

Požari bjesne, najteže u Trebinju

Požar iznad Boračkog jezera

Ponovo buknuo požar na području Velike Hranisave
FBiH: Većina požara pod kontrolom

Požari i suša će ostaviti, itekako, posljedice na bh. privredu, odnosno građane, kojima već u septembru „prijete“ poskupljenja. Tamošnji političari im poručuju da „štede i ne jedu, te da je važnije da se brani suverenitet države od „gladnih stomaka“

Već mjesec i po dana be-ha vatrogasci se bore sa vatrenom stihijom. Ovih dana najteža situacija je u Hercegovini, posebno u Konjicu i Trebinju, gdje je vatra, osim što je zahvatila šumsko područje, u nekoliko navrata ugrozila stambene i ugostiteljske objekte.

„Ljudi su raspoređeni na terenu. Pokušavaju da presijeku liniju gdje je to moguće, ali i da brane objekte“, navodi načelnik trebinjskog štaba Civilne zaštite Mirko Ćurić.

Niko ne bude kažnjen zbog paljenja

Fadil Tatar, komandant Opštinskog štaba Civilna zaštite Konjic kaže: „Upravo je jutros došao helikopter EUFOR-a. Požar je prigušen, ali u ovom trenutku ne možemo ništa reći zbog guste magle dima koja se nadvila nad Boračkim jezerom.“

To da helikopteri EUFOR-a pomažu lokalnim vatrogascima u gašenju požara u BiH nije nikakva novost. Iznenađenje nije ni informacija koju su u utorak uputili iz Ministarstva odbrane BiH, a u kojoj se navodi da domaći helikopteri ne mogu gasiti požar jer su na tehničkom pregledu. I sve se dešava u jeku sezone požara, zbog čega vatrogasci ne kriju razočarenje. Tim prije jer su njihove cisterne stare i do 50 godina, a požar gase ručnim kanisterima.

„S ovim što mi imamo ne možemo gasiti baš, nego evo ovako, zaći negdje malo - i to ti je tako“, rekao je mostarski vatrogasac Pero Opančar, objavio je Radio Slobodna Evropa.

Požari u Bosni i Hercegovini nisu rijetkost tokom jula i augusta svake godine. Najčešće su uzrokovani visokim temperaturama, ali i ljudskim nemarom. Pa, iako civilna zaštita svaki dan apeluje na građane da ne pale vatru, a policija provodi istrage, u pravilu niko ne bude kažnjen zbog paljenja šume. O štetama koje zbog toga nastaju, naravno, niko ni ne govori. Da vlast to ne interesuje, potvrđuje i činjenica kako je samo na području opštine Konjic u proteklih pet godina izgorjelo više od šest hiljada hektara šume, što je 14 posto od ukupnog šumskog dobra.

„Radi se o predjelima koji su bili pretežno obrasli crnim borom, znači radi se o krečnjačkim i dolomitnim supstratima gdje su plitka zemljišta. I pošto je tu preko 80 posto površine bio visoki požar, neumitno je da će se vremenom pojaviti erozije, da će nestati i određena izvorišta vode koja su postojala na tom području i da će vrlo teško biti ponovo obnoviti šumski fond na tim terenima“, ističe Samir Alikadić, direktor preduzeća Šumarstvo Prenj Konjic.

Svake godine, nakon požara, u opštini Konjic sade nove borove, a na naše pitanje da li izvršna vlast Hercegovačko-neretvanskog kantona, kome taj grad pripada, ili Vlada Federacije BiH izdvajaju novac za pošumljavanje, Alikadić odgovara:

„Nažalost, mi ni od Vlade Kantona ni od Vlade FBiH nismo dobili niiti jednu jedinu marku iz tog fonda tzv. opštekorisne funkcije šuma u koji sva pravna lica odvajaju određeni procenat. Mi, odgovorno tvrdim, nismo dobili nijedan fening u tom smislu, a puno smo se puta obraćali i Kantonu i FBiH.“

Profesor na sarajevskom Šumarskom fakultetu Dalibor Balijan napominje:

Suverenitet prije hljeba
Požari i suše ove godine, itekako, će ostaviti posljedice na bh. privredu. Za mjesec dana to će osjetiti i bh. građani, jer je većina poljoprivrednih površina zbog oba faktora uništena, zbog čega se najavljuju poskupljenja osnovnih životnih namirnica. I sve to ne brine ovdašnje političare, jer je prošle sedmice federalni ministar trgovine Milorad Bahilj građanima poručio da „štede i ne jedu“

„Posljedice su nesagledive. Mi možemo izračunati koliko je drveta izgorjelo i reći to je ta cijena, ali cijena koju mi ne možemo izračunati je ogromna. Prvo izgubili smo proizvođača kiseonika, drugo izgubili smo proizvođača vode. A te posljedice ćemo mi osjetiti tek nakon mjesec, dva, tri. Mi smo ove godine kroz ove požare izgubili nekoliko tisuća hektara jako vrijednih šuma i trebat će nam dugi, dugi niz godina da to vratimo u prvobitno stanje.“    

A na konferenciji za novinare u srijedu, podsjeća RSE, SDP-ovacDenis Bećirović, inače poslanik u bh. parlamentu, upitan da prokomentariše sadašnju ekonomsku i socijalnu situaciju u kojoj se nalaze građani, je odgovorio: „Hvala vam na pitanju. U BiH ima dosta problema, ali pitanje opstanka BiH i njene državnosti i suvereniteta je možda i najvažnije pitanje za ovu zemlju. Politika koja se vodila do sada - da iz Beograda mogu poručivati šta hoće Bosni i Hercegovini, a da se u BiH ćuti i ne odgovara na to, je neodrživa politika.“

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak