Aniću 15 godina zatvora zbog zločina Stupnom Dolu

Radiosarajevo.ba
Aniću 15 godina zatvora zbog zločina Stupnom Dolu

Sud BiH osudio je Miroslava Anića na 15 godina zatvora zbog zločina počinjenih na području Kiseljaka i Vareša. 
 
Anić je proglašen krivim zbog učešća u ubistvima, mučenjima, uništavanju imovine i pljačkanju civila Bošnjaka u selima Grahovci, Han-Ploča, Stupni Do, te vikend-naselju Luke, gdje je 1993.  ubijeno blizu 70 ljudi. 
 
Presuda Aniću, bivšem pripadniku Jedinice za specijalne namjene “Maturice” Hrvatskog vijeća obrane (HVO) izrečena je nakon što je prihvaćen sporazum o priznanju krivice koji je optuženi postigao sa Tužilaštvom BiH, a kojim je bila predložena kazna zatvora od 15 godina. 
 
- Kada je u pitanju sankcija Sud je imao u vidu da se optuženi sam prijavio, i iako se jedno vrijeme krio u Hrvatskoj, dao je doprinos u otkrivanju istine. Dao je i iskaz u drugim predmetima, obrazložio je sudija Davorin Jukić. 
 
Jukić je napomenuo da je u obzir uzeto da je u Haagu za ove zločine osuđen Ivica Rajić, na 12 godina, a u BiH Dominik Ilijašević “Como” na 14 godina. 
 
Rajić je bio komandant Druge operativne grupe HVO-a u Kiseljaku i komandovao je napadom na Stupni Do (opština Vareš) u oktobru 1993.
 
- S ciljem osvajanja i uništavanja sela Stupni Do, Anić i drugi pripadnici jedinica ‘Maturice’ i ‘Apostoli’ su postrojeni, a Rajić je naredio da sve treba uništiti. Jednu grupu ‘Maturica’ predvodio je Dominik Ilijašević, navedeno je u presudi Aniću. 
 
Po presudi u ovom napadu je ubijeno 38 civila koji su ubačeni u kuće, opljačkani, a potom zapaljeni. Ostale kuće u selu kao i džamija su zapaljeni. 
 
Anić je, prema presudi, učestvovao u napadima i ubistvima u selima Grahovci i Han-Ploča te vikend-naselju Luke (općina Kiseljak) u junu 1993. kada je ubijeno 30-ak civila. 
 
U izrečenu kaznu Aniću će biti uračunato vrijeme koje je proveo u pritvoru od 1. novembra 2010. 
 
Na ovu presudu dozvoljena je žalba, osim u pogledu visine sankcije, a oštećeni su upućeni na parnicu, prenio je BIRN.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak