'Angelinin film nije zabranjen u RS'

Radiosarajevo.ba
'Angelinin film nije zabranjen u RS'

Iz Kabineta predsjednika RS-a Milorada Dodika danas je saopćeno da je netačna tvrdnja Angeline Jolie da je Republika Srpska zabranila emitovanje njenog filma U zemlji krvi i meda, kako je to, posljednjih dana, izjavila za neke medije.

"U Republici Srpskoj, kao demokratskoj zajednici i otvorenom društvu, uvažavaju se sve slobode, pa tako i umjetničke, i shodno tome nema cenzure niti bilo kakvih zabrana", stoji u saopćenju.

Filmski distributeri u RS-u, kako se dodaje, imaju potpunu slobodu da, u ovdašnjim bioskopima, distribuiraju filmove po svom nahođenju i u njihov izbor niko se ne miješa.

"Shodno tome, priča o bilo kakvim zabranama i cenzurama spada u domen konstrukcija, jer u RS, koja poštuje najviše demokratske standarde, uopšte ne postoje tijela koja se bave cenzurom i zabranama", stoji u saopćenju iz Dodikovog kabineta. 

Film Angeline Jolie nije prikazan u bioskopima u Banjoj Luci, jer vlasnik i direktor banjalučkog multipleksa Palas Vladimir Ljevar tvrdi da za njega "nema interesovanja u RS" i da je on odlučio da ga ne uvrsti u repertoar.

Angelinin film se neće prikazivati u Banjaluci

Podsjećamo, prijedorska blogerka Radost Stroynik otpor prema ovakvom vidu cenzure iskazala je upriličivši premijeru filma U zemlji krvi i meda u svom domu. 

Angelinin film će ipak bili prikazan u RS


 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak