Američka ambasada: Crkva u Budaku je provokacija

Radiosarajevo.ba
Američka ambasada: Crkva u Budaku je provokacija

 

Američka ambasada u Bosni i Hercegovini izrazila je žaljenje zbog ponovnog otpočinjanja radova na izgradnji crkve u Budaku u opštini Srebrenica u blizini bivše masovne grobnice i Memorijalnog centra srebreničkog genocida nazvavši tu odluku "provokacijom". U pisanom saopćenju iz ambasade SAD-a, pozvane su vlasti Republike Srpske i crkvene vlasti da obustave gradnju i počnu razgovore s predstavnicima opštine o prikladnoj lokaciji "koja bi istinski služila potrebama vjernika i koja bi istovremeno poštovala spomen na žrtve genocida".

Američka ambasada je saopćila kako podržava izražavanje vjerskih sloboda i slobodnog prakticiranja za sljedbenike svih religija u BiH, ali: "Ovo pravo mora biti izbalansirano sa legitimnim pravima drugih, a u ovom slučaju, sa pravima onih čije su porodice sahranjene u Potočarima kako bi u miru posjećivali Memorijalni centar i dostojanstveno sahranjivali svoje najmilije", piše u saopćenju američke ambasade u BiH.

"Duboko žalimo zbog informacija da su jutros ponovo započeti radovi na izgradnji crkve u Budaku u Opštini Srebenica. Svrha izgradnje crkve u čijoj blizini nema značajnije naseljenog mjesta, a koja je tako blizu bivše masovne grobnice i Memorijalnog centra  srebreničkog genocida, je provokacija, i ne služi legitimnim potrebama vjernika.  Opština Srebenica je nudila lokacije za izgradnju crkve koje su mnogo bliže pravoslavnoj zajednici u  Dugom polju", navodi se u saopćenju, javlja agencija Anadolija.

Navodi se kako provokacije ove vrste ne doprinose pomirenju u BiH.

"Pozivamo vlasti Republike Srpske i crkvene vlasti da obustave gradnju i da  počnu razgovоre sa predstavnicma opštine o prikladnijoj lokaciji koja bi istinski služila potrebama vjernika i koja bi istovremeno poštovala spomen na žrtve genocida. Nerazumne provokacije ni  na koji način ne doprinose pomirenju u BiH, pa je stoga nephodan smireniji i konstruktvniji pristup ovom pitanju", navodi se u saopćenju.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak