Ambasador SAD-a Murphy: 'Kušlat je simbol bogate historije Bosne i Hercegovine'

14
Radiosarajevo.ba
Ambasador SAD-a Murphy: 'Kušlat je simbol bogate historije Bosne i Hercegovine'

Ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini, Michael Murphy, posjetio je Kušlat džamiju.

"Ljeto je u jeku. Jedna od stvari koje volim raditi usred ljeta je istraživati. Nastavljam istraživati Bosnu i Hercegovinu. Danas sam u Kušlatu," izjavio je ambasador Murphy.

Kušlat je stari srednjovjekovni grad, izgrađen, vjeruje se, u četrnaestom stoljeću, visoko na stijeni. Tokom brojnih stoljeća, gradom su vladali Bosanci, Srbijanci, Mađari. Kada su Osmanlije došle, smjestile su se u ovu tvrđavu koju su podigli stari Bošnjani. Osmanlije su izgradile i džamiju, početkom 1500-ih godina.

Anketa | Hoće li radnici u BiH dobiti novu pomoć od 3.000 maraka? Zastupnik naveo tri razloga 'za'

"Ono što je stvarno zanimljivo je kolektivna historija ovog mjesta. Ona je bosanska, srpska, mađarska, osmanska i naravno, bosanskohercegovačka", rekao je ambasador Murphy.

Ambasador je istakao važnost Kušlata: "Kako se možeš nazvati pravim Bosancem ako nisi čuo za Kušlat? Ova zemlja ima toliko prekrasnih stvari za istražiti, naučiti i posjetiti. Sve vas pozivam da to i učinite. Ja je volim, a sada se i osjećam kao pravi Bosanac jer sam bio u Kušlatu."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (14)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak