Ambasador: Građani BiH u Japanu su zaboravljeni

Radiosarajevo.ba
Ambasador: Građani BiH u Japanu su zaboravljeni

Ministarstvo inostranih poslova BiH u proteklih nekoliko dana nije uputilo nijednu instrukciju Ambasadi BiH u Japanu kako da postupa u dramatičnim događajima, upozorava ambasador Pero Matić.
 
U informaciji dostavljenoj Predsjedništvu BiH, Ministarstvu, te kabinetu ministra inostranih poslova Svena Alkalaja, a koju objavljuju "Nezavisne novine" u sutrašnjem broju, Matić navodi da je Ambasada BiH u Tokiju od 11. do 14. marta uputila sedam vrlo hitnih informacija o tamošnjem stanju, tražeći instrukcije, ali da nije dobila nijednu povratnu informaciju.
 
"Ovo diplomatsko-konzularno predstavništvo interesuje da li su građani i Ambasada BiH zaboravljeni i kome treba da se obrate u ovakvim i sličnim situacijama", navedeno je u Matićevoj informaciji.
 
U telefonskom razgovoru Matić je "Nezavisnim" rekao da je još od petka tražio instrukcije iz Ministarstva nakon što je dobio obavještenje o jakom potresu ali nije imao informacije o njemu zbog prekida veza.
 
"Sljedećih dana takođe sam slao obavještenja i tražio hitne instrukcije, ali nikakve povratne informacije do jutros u 10.00 nisam dobio", istakao je Matić.
 
Zoran Perković, pomoćnik ministra inostranih poslova BiH, rekao je da Matić prošao obaveznu obuku za ambasadora i da mora znati osnovne postulate tog posla.
 
"Ne smatramo obaveznim da dajemo instrukcije koje su elementarna abeceda u diplomatiji. Poznato je da odluku o evakuaciji državljana BiH donosi Predsjedništvo BiH, a ambasador treba da dostavi akt o tome ako je procijenio da je neophodno, a ne da mu neko odavde telediriguje šta treba da radi", naglasio je Perković.
 
U Japanu je oko 60 državljana BiH, a iz Ministarstva ranije je saopšteno da niko od njih nije povrijeđen u potresu. U sjedištu Ministarstva počele su konsultacije o njihovoj mogućoj evakuaciji iz Japana.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak