Ambasada SAD u BiH: Separatistička retorika Milorada Dodika opasna je za sigurnost Zapadnog Balkana

20
Radiosarajevo.ba
Ambasada SAD u BiH: Separatistička retorika Milorada Dodika opasna je za sigurnost Zapadnog Balkana

"Čim RS proglasi nezavisnost, priznat će nas 15 zemalja, a Hrvatska će čekati pa će nas poslije priznati", izjavio je predsjednik bosanskohercegovačkog entiteta RS Milorad Dodik u intervjuu za zagrebački Nacional.

Na Dodikovu izjavu reagovali su iz ambasade SAD u BiH.

"Separatistička retorika Milorada Dodika i prijetnje otcjepljenjem od Bosne i Hercegovine predstavljaju antidejtonsko djelovanje, opasno ne samo za stabilnost i sigurnost Bosne i Hercegovine, nego i za stabilnost i sigurnost cijele regije Zapadnog Balkana.

SDP o sastanku SDA u Mostaru: 'Moramo odgovoriti na spinovanje'

Po Ustavu Bosne i Hercegovine, ni entitet niti bilo koja druga niža administrativna jedinica nemaju pravo otcjepljenja. Zablude gospodina Dodika su opasno skretanje od mirne, demokratske i prosperitetne budućnosti koju građani Bosne i Hercegovine, uključujući i one koji žive u RS, žele i zaslužuju.

Sjedinjene Države su uvijek podržavale i nastavit će podržavati teritorijalni integritet, suverenitet i multietnički karakter Bosne i Hercegovine", saopćeno je iz ambasade SAD u BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (20)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak