Ambasada SAD-a: Nećemo investirati tamo gdje je mito norma

Radiosarajevo.ba
Ambasada SAD-a: Nećemo investirati tamo gdje je mito norma

Nicholas Hill, otpravnik poslova Ambasade SAD-a u BiH za današnje Oslobođenje kazao je da je korupcija u BiH na visokom nivou u oba entiteta. U tom pogledu slaže se s građanima ove zemlje koji smatraju da je korupcija ozbiljan problem, koji treba biti prioritet u rješavanju, javlja Fena

"Nećete riješiti političke probleme dok god su politički lideri više zainteresovani za punjenje sopstvenih džepova, nego za rješavanje ekonomskih problema zemlje. Mi, u SAD-u, imamo Zakon o stranim investicijama i korupciji. Ako američki biznismen dođe u neku zemlju i da mito, taj Amerikanac može ići u zatvor, čak i iako se ne radi o njegovom novcu. Dakle, američke kompanije nemaju interesa da investiraju u zemlju u kojoj je mito norma. To je pravi problem za BiH. 

Mislim da ova zemlja ima mnogo prednosti, mnogo resursa i, također, ima jako obrazovane i pametne građane, ali investicije ne dolaze zbog te klime, političke korupcije. Ne želim da kažem i da je to jedino pitanje, postoji i pitanje stabilnosti. Ako u RS-u imate  lidera koji dovodi u pitanje budućnost zemlje - to ima grozan uticaj  na interes za investiranje u BiH", rekao je Hill.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak