Alkalaj se sastao s Ban Ki-Moonom

Radiosarajevo.ba
Alkalaj se sastao s Ban Ki-Moonom

Ministar vanjskih poslova BiH Sven Alkalaj sastao se u sjedištu Ujedinjenih naroda u New Yorku s generalnim sekretarom UN-a Ban Ki-moonom, saopćio je Ured za odnose s javnošću MVP BiH.  
 
Tokom sastanka ministar Alkalaj i generalni sekretar Ki-moon razgovarali su o konkretnim oblicima saradnje BiH i Ujedinjenih naroda, te pitanjima o kojima će se raspravljati na predstojećem 66. zasjedanju Generalne skupštine UN-a. 
 
Posebne teme razgovora bila su pitanja aktuelna u Vijeću sigurnosti UN-a, te u tom kontekstu dešavanja u dijelovima svijeta zahvaćenim konfliktima, poput Libije i Bliskog istoka. 
 
Ministar Alkalaj iskoristio je priliku da generalnom sekretaru Ki-moonu čestita ponovni izbor na poziciju generalnog sekretara, i izrazio zahvalnost za posvećenost saradnji sa BiH tokom proteklog petogodišnjeg mandata, naročito za veliku podršku tokom nestalnog članstva BiH u Vijeću sigurnosti UN-a. 
 
Generalni sekretar Ki-moon zahvalio je za podršku ponovnom izboru na poziciju generalnog sekretara, te izrazio podršku našoj zemlji i njenom evroatlantskom putu. 
 
Pohvalio je rad BiH u Ujedinjenim narodima, naročito konstruktivnu ulogu u Vijeću sigurnosti UN-a. 
 
Na kraju razgovora ministar Alkalaj pozvao je generalnog sekretara Ki-moona da posjeti BiH. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak