Albini Terzić pet godina zatvora

Radiosarajevo.ba
Albini Terzić pet godina zatvora

Sud BiH osudio je Albinu Terzić na pet godina zatvora zbog zločina nad srpskim civilima u Odžaku počinjenih 1992. godine. 

Albina Terzić optužena za zločine nad srpskim civilima
Albina Terzić se izjasnila da nije kriva za ratne zločine

Sudsko vijeće utvrdilo je da je Terzić, kao pripadnica Hrvatskog vijeća obrane (HVO) od maja do jula 1992. godine nečovječno postupala prema zatvorenicima u osnovnoj školi i tvornici Strolit. Kako je navedeno u presudi, Terzić je proglašena krivom jer je zarobljenike, koji su bili nezakonito zatvoreni, udarala palicom po vratu, ramenima i glavi, šamarala ih, na njih huškala psa, te ih mučila, zlostavljala, ponižavala i vrijeđala na različite načine.

“Radnje koje se optuženoj stavljaju na teret predstavljaju kršenje Ženevske konvencije i povredu prava civilnog stanovništva. Psihičko i fizičko maltretiranje zatvorenika nije bilo opravdano vojnom službom, naročito kad su u pitanju zatvorenici koji su bili nenaoružani”, naglasio je Šaban Maksumić, predsjedavajući Sudskog vijeća.

Manjak dokaza

Vijeće je Albinu Terzić oslobodilo optužbe da je nečovječno postupala prema zatvoreniku AB-2 u osnovnoj školi u Odžaku, kad ga je, zajedno s drugim pripadnicima HVO-a, tjerala na seksualni odnos sa psihički bolesnom zatvorenicom.

“Vijeće nema sumnje u vjerodostojnost ovog događaja, ali, na osnovu priloženih dokaza, nije se moglo utvrditi da li je optužena tom događaju stvarno i prisustvovala”, kazao je Maksumić.

Kako je navedeno u presudi, odbrana je tokom suđenja pokušavala naći alibi za optuženu Terzić, ali Vijeće nije imalo dvojbe da je baš ona bila osoba koja je maltretirala zatvorenike u tvornici Strolit i osnovnoj školi.

Od olakšavajućih okolnosti Vijeće je uzelo u obzir da je Terzić prilikom izvršenja krivičnog djela bila mlada, da nije dosad kažnjavana, te da se tokom suđenja primjerno ponašala.

Na prvostepenu presudu moguće je uložiti žalbu Apelacionom vijeću Suda BiH, a Albini Terzić, koja se brani sa slobode, produžene su mjere zabrane, prenio je Justice Report, online publikacija Balkanske istraživačke mreže BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak