Aktivisti poručuju popisivačima da ne manipuliraju Romima

Radiosarajevo.ba
Aktivisti poručuju popisivačima da ne manipuliraju Romima

Prema informacijama kojim raspolaže romski nevladin sektor dosada  u provedbi popisa stanovništva u BiH nije bilo značajnijih problema vezanih za popis Roma, istaknuto je na konferenciji za medije u Sarajevu.

Romski aktivista Mujo Fafulić izjavio je da je zabilježeno nekoliko pojedinačnih situacija u kojim su popisivači navodili Rome da se mogu izjasniti samo kao pripadnici konstitutivnih naroda, na šta je romski nevladin sektor odmah reagovao.

On je apelovao na popisivače da se korektno ponašaju kada popisuju pripadnike romske populacije i da ne pokušavaju manipulirati njima, ali i na same Rome da se izjašnjavaju kao pripadnici etničke skupine kojoj pripadaju.

"Ako popis pokaže korektan broj Roma koji žive u BiH time će biti stvoreni uvjeti da poboljšamo naše stanje. Mi smo najveća i najugroženija nacionalna manjina u BiH i svojim brojem možemo utjecati na bh. političke subjekte da rješavaju naše probleme", rekao je Fafulić.

Pojasnio je da nije nikakav problem biti državljanin Bosne i Hercegovine i etnički se izjasniti, jer su svi koji žive u BiH i imaju njeno državljanstvo Bosanci i Hercegovci, pa tako i Romi.

Na konferenciji je naglašeno da se pripadnici romske populacije susreću s problemom da su vrlo slabo obuhvaćeni podjelom besplatnih udžbenika, jer su sredstva koje je Federalno ministarstvo osiguralo za te namjene, 600.000 KM, završila na računima kantonalnih ministarstava za socijalni rad pa oni Romi koji nisu korisnici centara za socijalni rad nisu u mogućnosti da dobiju te udžbenike.

"Romska djeca su i ove godine ostala bez udžbenika jer se niko nije sjetio Akcionog plana za obrazovne potrebe Roma", kazao je Fafulić.

Komentirajući nepostizanje dogovora političkih lidera o provođenju presude Sejdić-Finci, on je rekao da smatra da su se lideri dogovorili da se neće dogovoriti.

"Ne znam kome to ide u prilog, ali ta presuda će morati biti provedena kad-tad. Evropska komisija je zbog toga Bosni i Hercegovini već uskratila 47 miliona eura iz IPA fondova a šteta bi mogla biti i veća", naglasio je Fafulić.

Prema popisu iz 1991. godine u BiH je bilo 8.400 Roma, a prema podacima romskog nevladinog sektora sada u BiH ima 80.000 do 100.000 Roma, dok su akcioni planovi za stambeno zbrinjavanje, zapošljavanje i zdravstvenu zaštitu urađeni za oko 76.000 Roma.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak