Ako je SDA u vlasti, mi smo definitivno opozicija

Radiosarajevo.ba
Ako je SDA u vlasti, mi smo definitivno opozicija

Predsjednik Socijaldemokratske partije BiH Zlatko Lagumdžija ponovo je odbacio mogućnost da ta stranka uđe u koaliciju sa SDA, ističući da SDPBiH više ne želi da učestvuje ni u kakvoj vlasti, ako ona neće biti odgovorna prema zajedničkom dogovorenom projektu za zemlju. 
 
- Potpuno je jasno da se SDPBiH i SDA nalaze na dvije različite strane budućnosti ekonomskih i socijalnih reformi u ovoj zemlji. Mi sa SDA imamo dijametralno različita mišljenja o brzini i sadržini reformi u ovoj zemlji, rekao je Lagumdžija u izjavi novinarima u Laktašima gdje su danas pet i po sati razgovarale delegacije SNSD-a i SDPBiH. 
 
Odbacujući mogućnost koalicije sa SDA, također je naveo da se njegova i ta stranka „duboko ne slažu u tome kako provoditi ekonomske reforme, kako voditi vladavinu prava, te zaustaviti višegodišnju politizaciju svega u ovoj zemlji od vladajućih struktura“. 
 
- SDA je stranka koja, uz puno uvažavanje prema njihovom kapacitetu i njihovim ljudima, kočnica reformi u ovoj zemlji. SDPBiH jednostavno u tome ne želi da učestvuje, rekao je Lagumdžija ali i dodao da njegova stranka ne želi da učesvuje ni u vlasti s HDZ-om, SNSD-om ili SDS-om, ako ne mogu naći zajednički imenitelj šta je potrebno učiniti u narednom periodu. 
 
- Skoro da smo izgubili godine i godine. Nešto je i urađeno, ali SDPBiH više ne želi da učestvuje ni u kakvoj vlasti, ako ona neće biti odgovorna prema zajedničkom dogovorenom projektu. Toliko će iduća godina biti ekonomski i socijalno teška, kao i 2014., da nema razloga da se sve svodi na to da li će neko od nas biti ministar, rekao je on i dodao da neće da se cjenkaju o tome da li će neko nekoga preglasati u ponedjeljak ili utorak, već šta dalje i da li će imati nešto zajedničko. 
 
Ako toga nema, ističe on, nema potrebe da dalje rade zajedno. 
 
- Ako SNSD-e ima više zajedničkog sa SDA nego s nama, nije nikakav problem. Mi ne možemo birati svoje partnere, mimo onoga što je ustavni okvir u BiH. SNSD je nezaobilazna politička činjenica u BiH. I SDPBiH je mogao s SDA biti nezaobilazna politička činjenica, ali mi to ne želimo. Mi smatramo da se sa SDA reforme u ovoj zemlji ne mogu provoditi i to je jasno i jednostavno, rekao je Lagumdžija i za naredne dane najavio razgovore kako i na koji način doći do zajedničkog imenitelja o tome šta činiti u narednom periodu. 
 
Ako ga nađu, vjeruje, da će se nastaviti ono što je dogovoreno prije pet-šest mjeseci kada je usvojen budžet.
 
Ukoliko ne bude tog zajedničkog imenitelja, on navodi da je sasvim prirodno da će Sulejman Tihić biti „veliki šef nove vladajuće koalicije i za SDPBiH će biti časno da bude opozicija takvom jednom projektu“. 
 
- I to je dobro za ovu zemlju, da mora biti neko ko će preuzeti odgovornost za vođenje ove zemlje, a neko za alternativu, dodao je on. 
 
Precizirao je i da on nema namjeru biti ministar vanjskih, ako ljudi u Vijeću ministara BiH ne rade najbolje u intresu građana u okviru kapaciteta koje imaju. 
 
- Što bih hodao po svijetu i objašnjavao da se ovdje ne dešava ništa pozitivno. Ipak sam odgovoran čovjek, dodao je on. 
 
Ponovio je da se SDPBiH ne bori za funkcije. 
 
U SNSD-ovoj delegaciji su bili Milorad Dodik, kao i visoki funkcioneri Nebojša Radmanović, Aleksandar Džombić, Nikola Špirić, Staša Košarac, Željka Cvijanović i Milorad Živković. 
 
U delegaciji SDP-a su bili Zlatko Lagumdžija, Nermin Nikšić, Denis Bećirović, Saša Magazinović, Damir Hadžić i Lidija Korać.
 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak