Ako i bude, referendum tek najesen

Radiosarajevo.ba
Ako i bude, referendum tek najesen

Ako referenduma o Sudu i Tužilaštvu BiH i bude u Republici Srpskoj, neće biti raspisan do jeseni, jer sinoć usvojena odluka o neposrednom izjašnjavanju građana tek treba da prođe Vijeće naroda Republike Srpske, a gotovo je izvjesno da će Klub Bošnjaka staviti veto na tu odluku.
 
Predsjednik Narodne skupštine RS-a Igor Radojičić kaže da, ukoliko Klub Bošnjaka pokrene pitanje vitalnog nacionalnog interesa, sve predviđeno u odluci o referendumu se pomjera.
 
Da li će datum referenduma biti 1. juli, što bi moglo da bude, ako se ne stavi veto na odluku, ili 1. septembar, ako se zaustavi u Vijeću naroda, Radojičić kaže da se na to ne može uticati, jer odluka mora proći sve predviđene procedure da bi stupila na snagu.
 
Narodna skupština RS-a, usvojila je sinoć odluku o raspisivanju referenduma u RS-u na kojem bi građani trebalo da se izjasne da li podržavaju nametnute zakone visokog predstavnika u BiH, posebno o Sudu i Tužilaštvu BiH, te njihovu neustavnu verifikaciju u parlamentu BiH, a Radojičića ne čude, već su, kako kaže, očekivane negativne reakcije na usvajanje odluke o referendumu te uopće jučerašnje usvojene stavove.
 
“Saopćenja koja smo vidjeli tim povodom u velikoj mjeri boluju od jednog stereotipa, koji ne polazi od problema koji postoje u sistemu pravosuđa u BiH, već apologetskog pristupa, u kojem sve što je nametnuo visoki predstavnik je samo po sebi dato i odlično i ništa se ne može mijenjati“, tvrdi Radojičić.
 
U stotinama odluka koje su nametnuli visoki predstavnici, kako kaže, pokazalo se jako puno toga što je pogrešno, pa su, tvrdi i strani predstavnici to priznali.
 
"Sud i Tužilaštvo BiH, te opšte pravosuđe čija reformu je rađena po pisanju međunarodne zajednice imaju veoma mnogo problema u funkcioniranju i potrebna je reforma cijelog tog sistema“, rekao je on.
 
U zaključcima Narodne skupštine, navodi, dati su stavovi u kojim pravcima bi trebalo izvršti reformu u pravosuđu, a referendum je, dodaje, jedan od demokratskih načina izjašnjavanja građana o tom pitanju.
 
Radojičić tvrdi da  se često stvara zabluda kako je odnos prema Sudu i Tužilaštvu BiH „personalni odnos nekog čovjeka ili političke stranke u RS-u, pa čak i Narodne skupštine, a sada je prilika da svoj stav o tome kažu i građani RS-a“.
 
Predsjednik Narodne skupštine RS-a smatra da je potreban domaći dogovor u BiH kako urediti sistem pravosuđa.
 
U skladu sa zakonskom i ustavnom odrednicom da je referendum u RS-u oblik prethodnog izjašnjavanja građana, to znači da dobijeni stav nije obavezujući, pa i Radojičić potvrđuje da bi tek nakon dobijenih stavova građana trebale uslijediti aktivnosti Skupštine.
 
Koje, nije htio reći, jer, poslužio se često citiranim stavom OHR-a – ne želimo najavljivati buduće odluke.
 
Za sada se jedno zna da će već na narednoj sjednici Skupština RS-a imenovati komisiju za provođenje referenduma u RS-u, jer se za to ne treba čekati stupanje na snagu odluke o referendumu, a ona dalje postupa po zakonu.
 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak