'Ako bude potrebe, evakuisat ćemo bh. građane iz Egipta'

Radiosarajevo.ba
'Ako bude potrebe, evakuisat ćemo bh. građane iz Egipta'

Kako diplomatsko-konzularna predstavništva BiH nisu ovlaštena za prikupljanje podataka naših državljana koji borave u inostranstvu, te kako naši državljani nisu obavezni da se prijave/registruju kod naših DKP-ova, trenutno ne možemo govoriti o tačnom broju državljana BiH koji borave u Egiptu.

Nemamo preciznu informaciju koliko bh. turista boravi u Egiptu, ali se većina turističkih destinacija nalaze na obali Crvenog mora na istoku zemlje, gdje je situacija nešto manje napeta, izjavio je za Fenu ministar-savjetnik Nebojša Regoje, načelnik Kancelarije za odnose sa javnošću Ministarstva inostranih poslova BiH.

Građani BiH u Egiptu kojima je potrebna pomoć, mogu se obratiti Ambasadi BiH u Kairu na brojeve telefona + 202 374 99 191 i + 202 374 99 192

Na pitanje o sigurnosti i eventualnoj evakuaciji bh. građana iz Egipta, Regoje kaže da Egiptu živi izvjestan broj bh. građana, njih stotinjak, od koji su većina studenti, sa kojima Ambasada BiH u Kairu nastoji da održava kontakt te da niko od njih još uvijek nije tražio bilo kakvu pomoć ili izvijestio o problemima.

„Po pitanju razvoja događaja u Kairu i eventualne evakuacije, Ambasada takođe razmjenjuje informacije sa drugim stranim diplomatsko-konzularnim predstavništvima u tom gradu, a u saradnji sa MIP BiH, ukoliko se za to ukaže potreba, biti će preduzete mjere evakuacije“, kazao je Regoje.

Naglasio je da je Ministarstvo inostranih poslova BiH u neprestanom kontaktu sa Ambasadom BiH u Kairu koja izvještava o situaciji u toj zemlji. „Proglašeno je vanredno stanje i policijski sat u Kairu, i još nekim gradovima, a i dalje vlada opasnost od izbijanja nereda.“

Ministarstvo inostranih poslova BiH je ranije u nekoliko navrata izdalo saopštenje u kojem se bh. građani upozoravaju na opasnost odlaska u Arapsku Republiku Egipat, a službeno upozorenje trenutno stoji i na web stranici ministarstva.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak