Akcija građana: Odluke nadležnih sudova stimuliraju kriminal

Radiosarajevo.ba
Akcija građana: Odluke nadležnih sudova stimuliraju kriminal
Udruženje Akcija Građana uputilo je saopćenje za medije povodom ukidanja presude saučesnicima u ubistvu Denisa Mrnjavca od strane Vrhovnoga suda FBiH.

" 'Bitne povrede odredbi kaznenog postupka' su bile presudne da se ukine presuda kantonalnog suda u Sarajevu. Saučesnici u monstruoznom ubistvu Denisa Mrnjavca odlukom Vrhovnog suda FBiH su u isčekivanju novog suđenja i vjerovatno broje dane do izlaska na slobodu. Niąta čudno jer pomagači u svirepom ubistvu Amara Mistrića već su na slobodi", rekli su iz Udruženja.

Udruženje "Akcija Građana" razočarano je odnosom sistema naspram žrtava i njihovih porodica, razočarani su odnosom institucija prema kriminalcima i njihovim pomagačima.

"Ovakve odluke nadležnih samo stimuliraju kriminal i ne doprinose poboljšanju sigurnosne situacije u FBiH koja ionako nije sjajna", rekli su u saopćenju.

Ovo udruženje poziva sve ostale građane kao i druga udruženja da zajedno izvrše pritisak na odgovorne kako bi se izmijenila kaznena politika i kako bi se pooštrile kazne za izvršioce kaznenih dijela i njihove pomagače.

"Sigurnost nas građana dovedena je u pitanje i mislimo da bi svi trebali biti jedinstveni u osudi ovakvih postupaka nadležnih tijela FBiH", stoji u saopćenju.

Vezano:
Poništene presude Leloviću i Taliću

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak