Akademicima RS-a nagrade i više od dozvoljenih

Radiosarajevo.ba
Akademicima RS-a nagrade i više od dozvoljenih

Akademija nauka i umjetnosti Republike Srpske (RS) u prošloj godini probila je dozvoljeni budžet, isplaćujući akademske nagrade više nego što je to predviđeno, a prekršili su i Zakon o javnim nabavkama BiH.

Naime, isplaćene akademske nagrade u toku 2012. godine su bile veće za 24.504 KM od visine nagrada definiranih Statutom Akademije. Samo rashodi za akademske nagrade iznose 417.482 KM (neto 299.035 KM, porezi 33.226 KM i doprinosi 85.221 KM), a pravo na isplatu akademskih nagrada na mjesečnom nivou, u visini prosječne zarade po zaposlenom u RS-u u prethodnom mjesecu ostvaruju članovi Akademije, redovni (17) i dopisni (4), javlja Fena.

Revizija je ukazala da ta sredstva predstavljaju ulaganja u nematerijalnu proizvedenu imovinu, te da zbog pogrešnog evidentiranja Akademija u finansijskom izvještaju na stavci pregled imovine, obaveza i izvora nije iskazala nematerijalnu proizvedenu imovinu na kraju prošle godine u iznosu od 736.029 KM. Akademija, kao najviša naučna i umjetnička, radna i reprezentativna ustanova u RS-u, imala je još propusta u radu, kako je utvrdila revizija, pa i kod plaćanja obaveza prije roka definiranog ugovorom.

Također, od Hotela "Bosna“ Banja Luka korištene su usluge smještaja i ugostiteljske usluge za akademike čije je mjesto boravka izvan RS-a u iznosu od oko 46.688 KM bez provedenog postupka javnih nabavki. Ugovor s "Bosnom“ zaključen je samo za usluge smještaja.

Glavna služba za reviziju javnog sektora RS-a je akademicima skrenula i pažnju da ne obračunavaju amortizaciju na građevinski objekt koji koriste, zbog pokrenute procedure definiranja statusa objekta kao kulturno-historijskog spomenika, koja je u toku.

Revizija je akademicima dala mišljenje s rezervom za rad u prošloj godini, uz nekoliko preporuka, među kojima i u vezi s plaćanjem izrade Enciklopedije RS-a, koja još nije okončana. Izrada Enciklopedije počela je 2007. i planirano je da će se sastojati od 10.000 odrednica, da će se štampati u tri do četiri toma i da će izrada biti završena za pet do šest godina. Vremenom je došlo do promjena, konstatira revizija i precizira da se na godišnjem nivou za rad na tom dokumentu odobrava iz entitetskog budžeta 120.000 KM

„Došlo se do saznanja da bi Enciklopedija mogla da sadrži 20.000 odrednica, pa se i period izrade Enciklopedije produžava. Na izradi Enciklopedije angažovano je oko 500 saradnika u okviru stručnih i
lokalnih redakcija“, navodi revizija.

Ukupno doznačena sredstva iz budžeta RS-a za te namjene, za period 2007.-2012. godina, iznose 736.029 KM, a u 2012. doznačeno je 104.950 KM.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak