Ahmić: Haag služi interesima velikih svjetskih sila

Radiosarajevo.ba
Ahmić: Haag služi interesima velikih svjetskih sila

Pismo danskog sudije Harhoffa u kojem je ukazao na teške propuste i pravosudnu korupciju sudije Teodora Merona u posljednjim presudama je najbolja ilustracija da je ICTY u finalu rada poslužio interesima “velikih sila” da uspostavi standarde po kojima je skoro nemoguće suditi političkim i vojnim liderima. Da li će se istražiti uloga predsjednika Merona ostaje da se vidi, ali je očigledno da se UN još uvijek drži po strani, rekao je za Fenu bošnjački oficir za vezu s Haškim tribunalom Amir Ahmić uoči sutrašnje komemoracije i ukopa 409 žrtava genocida u Srebrenici.

„Obzirom da je predsjednik Mehanizma sudija Meron nisam uvjeren da će mehanizam bilo šta dobro donijeti“, kratko je odgovorio Ahmić.

Obzirom na svekoliko nezadovoljstvo i neshvaćanje žrtava i šire javnosti zbog prijevremenog puštanja na slobodu počinilaca ratnih zločina, Ahmić kaže da je to postala sudska praksa i jedan formalizam i na ovaj način sudije pokazuju koliko su neosjetljive na žrtve i sve ono što se dešavalo na području bivše Jugoslavije.

Na pitanje o sudskom procesu Radovanu Karadžiću i njegovom zahtjevu da mu suđenje bude preneseno na novouspostavljeni Mehanizam, Ahmić kaže kako je predsjednik tog novog tijela koje treba da nastavi raditi nakon zatvaranja ICTY-a sudija Teodor Meron.

Komentirajući sve prisutnije nezadovoljstvo žrtava i javnosti u BiH da se stavljanjem katanca na sudnice Haškog tribunala "stavlja katanac na pravdu" i dugoročno šalje poruka da je pravda ustuknula pred zločinima, Ahmić kaže kako očekuje da će se ipak nešto desiti zbog pisma sudije Harhoffa.

„Ukoliko se ništa ne desi onda će ICTY, odnosno međunarodna zajednica potvrditi da se svjetska pravda provodi nad malim i nejakim, a da se “’veliki”” od postanka civilizacije štite od bilo kakvog krivičnog progona. Nažalost to je naša realnost i svakodnevica“, kaže Ahmić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak