Ahmetović: Bezvizni režim sigurno prije izbora

Radiosarajevo.ba
Ahmetović: Bezvizni režim sigurno prije izbora

Sigurnosna situacija u BiH je zadovoljavajuća, to je procjena sigurnosnih institucija u BiH. Kada je u pitanju terorizam, kaže ministar sigurnosti Sadik Ahmetović, ovih dana se završava izrada strategije borbe protiv terorizma.

Krivični zakon rezultat kompromisa

„BiH je članica globalne koalicije za borbu protiv terorizma i mislim da će ova strategija biti u skladu s strategijama koje imaju ostale članice koalicije“, izjavio je Ahmetović u dnevniku Federalne televizije.

„Treba znati da sigurnosne agencije u BiH nisu zabilježile u posljednje vrijeme akt koji bi se mogao nazvati međunarodnim terorizmom, što ne isključuje mogućnost da se oni mogu desiti. Teroristi ne biraju naciju, vjeru, vrijeme ili prostor“, dodaje Ahmetović.

Usvajanje izmjena i dopuna Krivičnog zakona rezultat je kompromisa, smatra ministar Ahmetović. Iako negiranje genocida, holokausta i zločina protiv čovječnosti nije krivično djelo, BiH će, svakako, morati dobiti adekvatan zakon koji će sankcionirati ova djela, smatra on.

„Što se dobrih strana tiče, prije svega tu je mogućnost tužiocu da naredi oduzimanje nelegalno stečene imovine.“

Bezvizni režim sredinom jula


„Zadovoljni smo rezultatom prošlomjesečne posjete grupe evropskih stručnjaka - provjeravana je sigurnost izdavanja dokumenata - izvještaj je veoma pozitivan“, otkriva ministar Ahmetović.

„Idući mjesec ponovno dolaze evropski stručnjaci koji će ocjenjivati provođenje uvjeta za ukidanje viznoga režima.“

Ostalo je još nekoliko detalja koji se trebaju riješiti. Većina toga se nalazi u Ministarstvu sigurnosti i do 8. februara će biti završeni svi tehnički detalji, kaže Ahmetović. Među njima je imenovanje direktora u policijskim agencijama.

„Postoji dogovor da se to ne veže za ostala imenovanja jer je to potrebno zbog liberalizacije viznog režima i tu postoji saglasnost u Vijeću ministara. Tu je i razmjena dokumenata između policijskih tijela u BiH - postignut je dogovor o podzakonskim aktima i napravljen je plan kad je u pitanju implementacija kompletne razmjene podataka. Predstavnici Evropske komisije dat će finansijsku podršku“, pojašnjava on.

Nema potrebe za strahom da sredinom godine nećemo dobiti liberalizaciju viznog režima - nego tek nakon izbora. Sada u Bruxellesu možemo reći da je BiH ispunila uvjete iz Mape puta, zaključuje ministar sigurnosti BiH Sadik Ahmetović na kraju.

rtvfbih.ba/radiosarajevo.ba

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak