Agić: Jedinice nemaju adekvatna vozila i opremu

Radiosarajevo.ba
Agić: Jedinice nemaju adekvatna vozila i opremu


Radna grupa za izradu studije Gašenje šumskih požara u BiH, koju je nadavno formiralo Vijeće ministara Bosne i Hercegovine, ima zadatak da sagleda stvarno stanje i napravi procjenu šta bi to bilo potrebno u narednom periodu da se uradi kako bi se spriječili požari otvorenog prostora u BiH.

Pomoćnik ministra sigurnosti za zaštitu i spasavanje Samir Agić, koji je imenivan za koordinatora ove radne grupe, u razgovoru za Fenu kazao je da će rezultati tog dokumenta tek biti vidljivi sljedeće godine kroz određene konkretne aktivnosti tipa budžetiranja, nabavke opreme ili neke druge aktivnosti.

Zakasnili za ovu sezonu

"U operativnom smislu, studija će samo donijeti određene zaključke i preporuke. Oni će svakako donijeti određene pomake u smislu ujednačavanja znanja i jedinstvene vizije kako da se pristupi problemu požara i šta su to ustvari krucijalni problemi koji bi trebali da budu riješeni. U konkretnom smislu, nabavka letjelica, nabavka vatrogasnih vozila, to je jedan dug proces koji zahtijeva planiranje, budžetiranje, programiranje i mislim da smo s tim za ovu požarnu sezonu zakasnili, što se tiče državnog nivao i što se tiče nekih preporuka za niže nivoe", kazao je Agić, a javila Fena.

Kada je u pitanju nabavka redovne opreme za rad, Agić navodi da je to u isključivoj nadležnosti lokalne zajednice, kantona i entitetskih uprava civilne zaštite koje pod svojom jurisdikcijom imaju i sistem vatrogastva.

"To znači da prema svim uputama i prema zakonskim obavezama, općine i druga dva nivoa moraju da obezbijede kroz svoje budžete sredstva da bi se ta oprema nabavila. Ministarstvo sigurnosti, u smislu svoje koordinirajuće uloge, nema potrebe da dobija podatke o tome da li neka od općina ima ili nema, mi smatramo da svi treba da imaju", kazao je Agić.

Upitan o eventualnoj mogućnosti nabavke letjelica za gašenje požara kao što je recimo air tractor, Agić je kazao da je Ministarstvo sigurnosti u više navrata i tokom požarne sezone izlazilo u javnost sa suzdržanim stavom po pitanju nabavke letjelica, iz više razloga.

"Prvi je sistemski razlog vezan za nedostatak finansijskih sredstava, jer te letjelice imaju izuzetno visoku cijenu i shodno našim budžetima mislim da je nerealno očekivati da se kupe letjelice u višemilionskom iznosu iz osnovnih budžetskih sredstava. Nažalost, isto tako nisu pokrenute ni aktivnosti kako bi se eventualno uzela u razmatranje mogućnost kreditiranja ovakvog jednog projekta. S tog finansijskog stanovišta uopšte nije, koliko mi u Ministarstvu sigurnosti znamo, pokrenuta aktivnost na operativnoj provedbi ideja o nabavci letjelica - kazao je Agić.

S druge strane, dodaje on, ima niz problema koji se vežu za same letjelice, od njihovog održavanja, smještaja, korištenja itd.



Na pitanje da li će radna grupa razmatrati eventualnu mogućnosti nabavke tih letjelica, Agić je kazao da će to biti jedna od tema njihovog rada.

"Međutim, osnovni zadatak je da tačno utvrdimo stanje vatrogasnih vozila i opreme u BiH i da vidimo ustvari šta su to operativne snage, jer ne može se na svaki mali požar reagovati sa letjelicama. Letjelice su zadnji odgovor na požar kada on već dostigne razmjere koje ne mogu da kontroliraju jedinice na zemlji - kazao je Agić, a javila Fena.

Nažalost, dodao je on, naše jedinice na terenu nemaju ni adekvatna vozila ni adekvatnu opremu, zbog čega i imamo ove požare koji se dešavaju i koji zahvataju šira područja.

"Prvi nam je cilj utvrditi šta posjedujemo i koji je to obim vozila i opreme koji bi trebali da se nabave za jedinice na području čitave BiH. Poslije toga, trebamo da vidimo koji je to ljudski kapacitet koji postoji i koji bi trebalo eventualno dograditi ili zaposliti nove ljude", kazao je Agić.

Dodao je će se rad grupe vjerovatno bazirati i na boljem iskorištavanju postojećih helikopterskih jedinica, odnosno kapaciteta helikopera Oružanih snaga i civilnih struktura, njihovom boljem održavanju ili popravci onih koji postoje.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak