Aflatoksin još uvijek u mlijeku iz Semberije i Posavine

Radiosarajevo.ba
Aflatoksin još uvijek u mlijeku iz Semberije i Posavine

Direktor Veterinarskog instituta Republike Srpske Dr Vaso Butozan Banja Luka Drago Nedić izjavio je danas da je povišen nivo aflatoksina u sirovom mlijeku utvrđen na području Semberije i Posavine, gdje su posljedice suše tokom prošle godine bile najveće.

Podaci o aflatoksinu utvrđeni su nakon obavljenog ispitivanja u posljednjih dvadesetak dana na 1.100 uzoraka mlijeka.

Izrazio je očekivanje da će, kako je rekao, uz pomoć stručnih službi i nadležnih organa, u narednih deset do petnaest dana na farmama na kojim je utvrđeno prisustvo aflatoksina, biti poduzete mjere kako bi se ovaj problem stavio pod kontrolu.

Nedić je ponovio apel stručnjaka da je neophodno da ratari primijene određene mjere, kao i da se izmijeni hrana za stoku.

I nadležni organi, resorno ministarstvo i lokalne zajednice moraju imati razumijevanja za farmere, kako bi se finansijski pomoglo da prevaziđu sadašnju situaciju i nadomjeste hranu koju moraju isključiti iz procesa ishrane.

Nedić je, u izjavi novinarima, istakao da se, osim kontrole sirovog mlijeka, intenzivno vrši i kontrola stočne hrane, te da je od pojave aflaktosina kontrolisano više od 70 uzoraka hrane za životinje, od čega je 15 posto bilo pozitivno na aflatoksin.

Tvrdi i da se na tržištu RS-a nalazi samo provjereno i zdravstveno ispravno mlijeko.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak