Advokati Srebreničana podnose žalbu Strasbourgu

Radiosarajevo.ba
Advokati Srebreničana podnose žalbu Strasbourgu

Nakon što je Vrhovni sud Holandije u aprilu
ove godine odlučio da Ujedinjeni narodi (UN) imaju imunitet od sudskog gonjenja što su dozvolili da jedinice ratnog zločinca Ratka Mladića u julu 1995. izvrše genocid u Srebrenici - koja je u tom trenutku imala status zaštićene zone - pravni zastupnici preživjelih žrtava podnijet će žalbu Evropskom sudu za ljudska prava u Strasbourgu. 
U Okružnom sudu u Holandiji u septembru ili oktobru bit će održana rasprava po građanskoj tužbi koju su porodice Srebreničana ubijenih u julu 1995, također, podnijele protiv države Holandije zbog nesprječavanja genocida u "zaštićenoj enklavi" UN-a 

Ovo je potvrdio i član međunarodnog advokatskog tima koji zastupa Srebreničane Semir Guzin

"Mi smo odlučili da potražimo zaštitu u Međunarodnom sudu za ljudska prava u Strasbourgu. Naglašavam da se radi samo o odluci koja se tiče utvrđivanja apsolutnog identiteta Ujedinjenih naroda", kazao je Guzin za Fenu i dodao:

Saučesništvo Holanđana

"Redovni postupak u sudu u Holandiji protiv države Holandije se nastavlja.“

Tužba se odnosi na 8.000 zahtjeva, a ukupan broj tužitelja je oko 6.000. U tužbi se navodi da su pripadnici Holandskog bataljona UN-a propustili da spriječe genocid i zločine protiv čovječnosti - mučenja, silovanja i deportacije Bošnjaka u julu 1995. godine. 

Porodice žrtava genocida u Srebrenici smatraju da Holanđani, ne samo da nisu spriječili genocid već su i saučestvovali u deportaciji Bošnjaka i prije nego što su srpske snage ušle u Srebrenicu. 

Vrhovni sud Holandije je odlučio da Srebreničani UN "ne mogu tužiti u holandskom, niti u  bilo kojem drugom nacionalnom sudu, zbog najdalekosežnijeg oblika imuniteta koji uživaju". 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak