Adnan Delić o strategiji demografskog razvoja i oporavka u FBiH: Bh. društvo stari i nestaje

4
Fena
Adnan Delić o strategiji demografskog razvoja i oporavka u FBiH: Bh. društvo stari i nestaje

Federalni ministar rada i socijalne politike Adnan Delić govorio je danas, 15. novembra, o Strategiji demografskog razvoja i oporavka Federacije Bosne i Hercegovine, čiju izradu je na današnjoj sjednici u Sarajevu odobrila Federalna vlada.

Delić napominje da ta strategija nije važna samo za oblast socijalne zaštite, već za kompletno bh. društvo koje po svim pokazateljima stari i nestaje.

"Nadam se da ćemo nakon dugo godina imati strateški dokument koji će dati smjernice i preporuke u koji dio društva da ulažemo kako bi zaustavili negativne trendove odliva stanovništva i niskog nataliteta. Želimo da imamo dugoročne sistemske mjere, koje nisu zanovane samo na preizbornim kampanjama", izjavio je Delić.

Bosanac radio na novoj Appleovoj seriji sa slavnim Donom Cheadleom: Otkrio nam je detalje

Navodi da pored Strategije, Vlada FBiH želi učiniti nekoliko koraka koji će doprinijeti povećanju nataliteta, te zaustaviti odlazak mladih iz BiH, a tu prije svega misli na reformu tržišta rada i osnivanju porodičnog fonda, koji bi na nivou FBiH trebao da harmonizuje sva prava koja proističu iz određenih zakonskih regulativa na nivou FBiH, a odnose se na porodiljske naknade, dječiji dodatak, alimentacione naknade i drugo.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak