Admiral NATO-a Rob Bauer o razlozima posjete našoj zemlji: "Sigurnost BiH je ključna"

0
Radiosarajevo.ba

Predsjedavajući Vojnog odbora NATO-a, admiral Rob Bauer, u posjeti je Bosni i Hercegovini

Prvo je posjetio delegaciju Oružanih snaga BiH.

Sastao se sa načelnikom Zajedničkog štaba OS BiH, generalpukovnikom Senadom Mašovićem.

Pogledajte stravične prizore tornada u Kini: Najmanje pet poginulih i 33 povrijeđenih

Bauer je obraćanje započeo tako što se na bosanskom jeziku pozdravio sa prisutnima sa "Dobro jutro" te zahvalio generalu Mašoviću na gostoprimstvu.

Admiral NATO-a Rob Bauer stigao u BiH: Pogledajte fotografije sa svečanog dočeka

Osvrnuo se na razloge posjete te komentirao globalnu i domaću sigurnosnu situaciju.

"Moja posjeta dolazi kada je globalna sigurnost pod ogromnim pritiskom. Konflikt u Ukrajini je više od Ukrajine i prijeti i drugim zemljama. Sistem u kojem se konflikti rješavaju na miran način, taj sistem je pod napadom. Rat u Ukrajini ima globalne posljedice uključujući i zapadni Balkan", istakao je Bauer.

Zatim se osvrnuo na NATO samit koji održan u Madridu, a gdje je učestvovao i Sifet Podžić sa delegacijom Ministarstva odbrane BiH.

"Na NATO samitu u Madridu lideri su se dogovorili da pomognu zemljama koje su pod ruskim utjecajem, uključujući i BiH tako što će se investirati u odbrambene mehanizme.

Delegacija Ministarstva odbrane BiH na NATO samitu

Prisustvo EUFOR-a Althea prikazuje naše partnerstvo sa BIH. Sigurnost BiH je ključna za stabilnost zapadnog Balkana i ostatka Europe. Svrha ove posjete je da shvatim koje su sposobnosti vaših OSBiH", zaključio je Bauer u svom obraćanju.

I generalpukovnik OSBiH Senad Mašović se također obratio medijima. Istakao je da je za odbrambeni sistem BiH značajan i važan iz više aspekata.

"Prije svega, potvrđuje da je NATO prisutan u Bosni i Hercegovini, da NATO i BiH efikasno sarađuju na visokom nivou, te da Bosna i Hercegovina ima svoje mjesto i da pripada NATO porodici.

Da se u NATO savezu cijeni sve što su OS BiH uradile do sada na međunarodnom planu učestvujući u NATO vođenim operacijama podrške miru, kao i unutrašnjem planu pomažući građanima u slučaju prirodnih elementarnih nepogoda, kao što se danas dešava", istakao je Mašović.

Admiral Rob Bauer će se u toku dana sastati i sa članovima Predsjedništva BiH, a sutra će posjetiti Kamp Butmir - Štab NATO-a, a prije toga je u kasarni Rajlovac planiran prikaz operativnih sposobnosti Oružanih snaga naše zemlje.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak