Adi Ćerimagić otkrio: Ovo je stav Vlade Nizozemske o otvaranju pregovora EU s BiH

4
Radiosarajevo.ba
Adi Ćerimagić otkrio: Ovo je stav Vlade Nizozemske o otvaranju pregovora EU s BiH

Viši analitičar Inicijative za evropsku stabilnost (ESI) iz Berlina, član savjetodavnog odbora Međunarodnog instituta za mir iz Beča i Beogradskog centra za sigurnosnu politiku Adnan Ćerimagić objavio je na društvenim mrežama informaciju da je Vlada Nizozemske izdala stav o pokretanju pristupnih pregovora EU s Bosnom i Hercegovinom - i NIJE negativan!

Kako je Ćerimagić pojasnio na X-u, bivši Twitter, u dokumentu se navodi kako su za "opreznu preporuku, ali da priznaju razne korake koji su poduzeti od novembra 2023.". Nizozemska Vlada očekuje i da će sve druge EU zemlje članice pristati na otvaranje pregovora i da će taj slučaj izbjeći izolaciju:

"Pozitivnu odluku treba promatrati prvenstveno kao jasan politički signal bh. vlastima da nastave s reformama. Preporuka je da se usvoji pregovarački okvir s BiH nakon što se poduzmu stvarni i provjerljivi daljnji koraci 'korisni u održavanju pritiska na napredak u potrebnim reformama'", naveo je Ćerimagić.

FK Željezničar došao do važne pobjede nad GOŠK-om i udaljio se od zone ispadanja

Ipak, vrijedi istaći kako napominju da je preporuka Komisije da se započnu pregovori o pristupanju i usvoji pregovarački okvir tek nakon što BiH poduzme daljnje korake u skladu s izvještajem Komisije.

Nizozemska vlada, dalje ističe Ćerimagić, preporuku smatra korisnom "u održavanju pritiska na napredak u potrebnim reformama jačanja vladavine prava, uključujući migracijsku saradnju, borbu protiv korupcije i temeljna prava".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak