ACIPS: Sve manje šanse za ukidanje viza

Radiosarajevo.ba
ACIPS: Sve manje šanse za ukidanje viza

Politički savjet ACIPS-a upozorio je danas da se smanjuju šanse da Bosni i Hercegovini budu ukinute vize sa zemljama Evropske unije 2010. godine.

U saopćenju ACIPS-a se upozorava da Bosna i Hercegovina i dalje ne bilježi značanije pomake u ispunjavanju obaveza iz Mape puta za liberalizaciju viznog režima te samim time ukidanje viza je sve manje izvjesno, prenosi Fena.

Prije godišnjih odmora obećavalo se da će BiH ispuniti preostale obaveze do kraja septembra.

Posebice su kao problematična naznačena područja suradnje i razmjene podataka između policijskih agencija unutar države.

"Apsurdno je da na određenim poljima bolje surađujemo sa zemljama regije i EU nego unutar BiH. Neophodno je usvojiti i provesti model za razmjenu informacija iz policijskih registara širom zemlje, koji treba predložiti Interresorna radna grupa Vijeća ministara, a čime bi se osigurala i dostupnost informacija o zapljenama droge i umiješanim osobama na graničnim prijelazima", upozoravaju iz ACIPS-a.

Također, nužno je ustrojiti jedinstveni ured ombudsmana i u potpunosti provesti dva policijska zakona iz 2008., a naročito one koji se odnose na preostala imenovanja direktora policijskih agencija na državnom nivou, posebice direktora Direkcije za koordinaciju policijskih tijela.

"Tražimo od vlasti Bosne i Hercegovine, prvenstveno Vijeća ministara, Ministarstva sigurnosti, Granične policije, Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice, ali i Interresorne radne grupe da ulože napore u rješavanju preostalih obaveza.

Nefunkcionalnost države ili nemogućnost postizanja političkih dogovora ne mogu više biti izgovor izostanka Bosne i Hercegovine iz procesa reformi koje su od direktnog značaja za sve građane i građanke", kaže se u saopćenju.

Dačić: Srbija ispunila sve uvjete za ukidanje viza


radiosarajevo.ba


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak