Abdić ne mora svjedočiti na suđenju Karadžiću

Radiosarajevo.ba
Abdić ne mora svjedočiti na suđenju Karadžiću

Sudsko vijeće Haškog tribunala odbacilo je zahtjev bivšeg predsjednika Republike Srpske Radovana Karadžića da se nekadašnjem lideru Autonomne pokrajine Zapadna Bosna Fikretu Abdiću uputi obavezujući sudski poziv da svjedoči na njegovom suđenju pred Haškim tribunalom 29. maja ili onog dana kojeg odredi Sudsko vijeće.

U obrazloženju odluke Sudskog vijeća navodi se da se obavezujući sudski poziv upućuje onda kada je to neophodno s ciljem istrage ili pripreme, ili tokom suđenja i da Karadžić u tom smislu nije ispunio tražene uslove.

"Podnosilac zahtjeva treba da pokaže razumnu osnovu za njegovo uvjerenje da postoji dobra šansa da će taj svjedok biti u mogućnosti da pruži informaciju koja će mu biti od materijalne koristi u njegovom slučaju, u vezi sa jasno definisanim pitanjima i događajima koja su povezana sa predstojećim suđenjem", navodi se u obrazloženju.

Sudsko vijeće ističe da informacije tražene putem obavezujućeg sudskog poziva za svjedočenjem moraju biti od "materijalne pomoći", a ne samo od "pomoći ili od neke pomoći".

"Drugim riječima, informacija mora da bude od suštinske ili značajna pomoći optuženom u vezi sa jasno definisanim pitanjem koje je relevantno za suđenje", navodi se u obrazloženju.

Vijeće je savjetovalo optuženom da, što se tiče obavezujućih sudskih poziva, treba da izvrši ozbiljne procjene o važnosti predloženog svjedočenja - da li ta informacija može da bude od materijalne pomoći u vezi sa relevantnim pitanjima, da li je neophodna za suđenje i da li se može pribaviti na neki drugi način.

"Većina informacija koje optuženi traži od Abdića generalno su slične već postojećim dokazima u vezi sa Abdićevom pozicijom i ulogom u sukobima", navodi se u obrazloženju i dodaje da Vijeće nema informacije da potvrdi tvrdnju Karadžića da je Abdić jedini lider SDA koji može da svjedoči o događajima unutar same partije i Predsjedništva, jer su drugi lideri "kategorično odbacili da svjedoče".

Vijeće podsjeća da se upućivanje obavezujućih sudskih poziva može primjenjivati ograničeno, promišljeno i samo u krajnjem slučaju radi pribavljanja informacija koje su i zakonski i faktografski relevantne i neophodne za određeni slučaj.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak