A šta je s vjeronaukom u drugim kantonima?

Radiosarajevo.ba
A šta je s vjeronaukom u drugim kantonima?

Potaknuti burnim reakcijama na odluku ministra obrazovanja Kantona Sarajevo Emira Suljagića da ocjena iz vjeronauke više neće ulaziti u prosjek ocjena u javnim osnovnim i srednjim školama, odlučili smo svim kantonalnim ministrima obrazovanja iz Socijaldemokratske partije BiH (u Srednjobosanskom, Tuzlanskom i Unsko-sanskom kantonu) postaviti dva pitanja: Da li podržavaju svoga kolegu Suljagića i Da li će se povesti za njegovim primjerom, odnosno odrediti da ocjene iz vjeronauke ne ulaze u prosjek ocjena učenika.
 
Ministricu obrazovanja Tuzlanskog kantona Nađu Avdibašić Vukadinović pokušavali smo, bezuspješno, kontaktirati tokom dva dana. Svaki put bi nam bilo rečeno da je ministrica na sastanku ili „na terenu“. 
 
Međutim iz Ministarstva obrazovanja TK nezvanično saznajemo „da se trenutno ne može odgovoriti ima li ministar Suljagić podršku ili ne, odnosno da je trenutačno nemoguće bilo šta odgovoriti.“ 
 
Isti izvor nam je saopštio da, prema raspoloživim informacijama, još niko nije spominjao da bi u Tuzlanskom kantonu moglo doći do donošenja odluke, kao u Sarajevskom, kada je u pitanju vjeronauka. Nadajmo se da će nam ministrica reći nešto više kada se vrati „sa sastanka“.
 
U Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta USK, ne samo da se ne može doći do ministra Darija Jurića koji je „upravo izašao“, ili „na terenu“, već ni do njegove sekretarice, koja je, kako nam je više puta pojasnio ljubazni službenik telefonske centrale „negdje na drugom spratu kod kolegice“.
 
„Svi se malo oslobodimo kada ode ministar“, našalio se duhoviti i iskreni službenik.
 
Jedini kolega ministra Suljagića koji nam je odgovorio na postavljena pitanja je Senad Selimović, ministar nauke, kulture i sporta pri Vladi Srednjobosanskog kantona. 
 
„Podržavam namjeru kolege Suljagića da uradi nešto pozitivno, ne cijeneći pri tome cjelokupan sadržaj njegove odluke“, izjavio je za Radiosarajevo.ba. 
 
„Zbog situacije u Srednjobosanskom kantonu, kod nas je, na prvom mjestu reforma obrazovanja, tako da u našem programu rada nije u planu odluka o vjeronauci kakvu je donio ministar Suljagić. To ne znači da će tako biti u budućnosti, baš kao što ne znači da u budućnosti ni odluka ministra Suljagića neće pretrpjeti izmjene“, kazao je Selimović.
 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak