5,000 radnika krajem maja pred Vladom FBiH

Radiosarajevo.ba
5,000 radnika krajem maja pred Vladom FBiH


Najmanje 5.000 radnika izaći će krajem maja pred zgradu Vlade FBiH nezadovoljno njenim radom, rekao je Fikret Berbić, predsjednik Sindikata rudara BiH.

Protest će biti neradnim danom, a jedan od osnovnih razloga jeste problem kantonalnog nivoa, gdje ministri i premijeri ne žele kontakt sa sindikatom. “Bila je pokrenuta inicijativa za raskid protokola, ali su oni predložili zaključke da se naši zahtjevi riješe. Riješili ili ne, ide protest upozorenja. Ako ne dođe do rješavanja zahtjeva, idemo na generalni protest pred lokalne izbore, vjerovatno u septembru, gdje ćemo tražiti ostavku Vlade.”

On je u prvomajskom intervjuu za Nezavisne istakao da rudari nisu zadovoljni položajem i vrjednovanjem teškog i značajnog rada, te da koncern s "Elektroprivredom BiH" (EP BiH) nije ispunio očekivanja.

"Ovaj 1. maj malo je bolji nego prethodni, ali rudari nisu najzadovoljniji stanjem. Možemo biti zadovoljni jedino s te strane što rudari imaju neka solidna i redovna primanja, ali u poređenju s 'Elektroprivredom BiH', koja živi na račun rudara, primanja su upola manja", kazao je Berbić.

Berbić navodi da je jedan od ciljeva približiti se platama u EP-u: prosjek rudarske plate u FBiH je 950 KM; dodaje i da koncern nije zadovoljio jer je veliki problem u ovom partnerstvu manjak komunikacije.

Predsjednik rudarskog sindikata podsjeća i na obespravljenost radnika, odugovlačenje donošenja novog zakona.

Zak raj, Berbić je još dodao i da je ovaj 1. maj jedinstvena prilika da sa porodicama proslave praznik. “Bilo je daleko boljih praznika rada, bili smo zadovoljniji u duši, zadovoljniji i materijalno.”

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak