35 osoba uhapšeno zbog trgovine drogom

Radiosarajevo.ba
35 osoba uhapšeno zbog trgovine drogom

U policijskim akcijama kodnih imena "Delfin" i "Raduša" na području BiH privedeno je 35 osoba osumnjičenih za neovlaštenu proizvodnju i promet heroina i kokaina, potvrdila je juče Mirna Šoja, portparol MUP-a RS.

"Pretreseno je ukupno 50 lokacija, a osumnjičeni će u naredna 24 časa biti predani nadležnim tužilaštvima", kazala je Šoja.

Ona je navela da su u akcijama koje su počele u utorak učestvovali pripadnici Uprave Kriminalističke policije RS, centara javne bezbjednosti Bijeljina, Doboj, Banjaluka i Trebinje, policije Brčko distrikta, MUP-a Hercegovačko-neretvanskog kantona i Policijske uprave Čapljina.

Prema riječima Danke Prodanović, portparola bijeljinskog Okružnog tužilaštva, pripadnici CJB Bijeljina su uhapsili 15 lica zbog osnova sumnje da su počinili neovlaštenu proizvodnju i promet opojnih droga, a tri osobe su za sada nedostupne.

"Uhapšena lica su privedena u Okružno tužilaštvo Bijeljina i predata postupajućem okružnom tužiocu koji će nakon uzetih izjava od privedenih lica odlučiti protiv kojih će Okružnom sudu u Bijeljini predložiti određivanje pritvora", rekla je Prodanovićeva.

Kako nezvanično saznajemo, tokom noći između utorka i srijede pretres je obavljen u Ulici Stefana Dečanskog, Pantelinskoj i Solunskoj ulici u Bijeljini, kao i u mjestima Velika Obarska i Ugljevička Obrijež.

Takođe, prema nezvaničnim informacijama, među uhapšenim su Goran Janjičić iz Velike Obarske, Marinko Marković iz Solunske ulice u Bijeljini, te izvjesni Čuturić iz Ugljevičke Obriježi.

Uhapšen granični policajac

Nezvanično saznajemo da su u akcijama "Raduša" i "Delfin" slobode lišeni granični policajac Bahrija Fazlović, zatim Aleksandra Nedić, Razija Rikovski, Aleksandar Krndija, Adnan Bašić, Dušan Tadić i Bojan Lizdek, svi s prebivalištem u Brčkom, te Siniša Marović.

Kako je potvrdio izvor blizak policiji, Fazlović je iz Maoče kod Brčkog, a radio je u Kancelariji Granične policije u Bijeljini. Među uhapšenim se pominju i imena Aleksandar Knežević, Goran Gaćeša i Borislav Kovačević.

Halid Emkić, portparol brčanske policije, je naveo da su njihovi pripadnici prestresli 15 lokacija, te uhapsili više osoba.

"Akcija praktično teče od jula kada su na razbijanju organizovanih kriminalnih grupa koje se bave trgovinom droga sinhronizovano radili pripadnici policija u Bijeljini i Brčko distriktu. Nastavili smo 14. decembra kada je Okružnom tužilaštvu u Bijeljini CJB Bijeljina podnio izvještaj protiv 18 lica, dok smo mi u Brčkom u utorak popodne podnijeli isti izvještaj o djelima počinjenim od strane osam lica", rekao je Emkić.

Aktivnosti su, dodao je Emkić, nastavljene i juče po naredbi Osnovnog suda distrikta i Okružnog suda u Bijeljini, a pod nadzorom tužilaštava iz ovih gradova.

U pretresima je pronađeno 190 grama heroina, 478 grama kokaina, određena količina marihuane, 320 tableta s narkotičkim svojstvima, veći broj preciznih vaga, oružja i municije, te novac za koji se pretpostavlja da potiče iz izvršenja djela u vezi s prometom opojnih droga.

"Radi se o iznosu od 3.400 evra i 4.500 KM", naveo je Emkić.

Pena: Policije u BiH rade zajedno


On je istakao da je pronađena i obimna dokumentacija s pečatima što upućuje na falsifikovanje. Prema njegovim riječima, kriminalne grupe se sumnjiče za promet više od 1,5 kilograma heroina u prethodnom periodu.

Pripadnici MUP-a Hercegovačko-neretvanske županije su u suradnji s MUP-om RS jučer na području Čapljine uhitili Gorana Gaćešu zbog sumnje da je povezan s trgovinom narkotika na području Srpske.

''Gorana Gaćešu smo predali CJB Trebinje. Za njega se sumnja da ima veze s trgovinom narkotika na području RS. Trebinjska policija će ga dalje procesuirati po nalogu Okružnog tužiteljstva Trebinje'', rekao je Srećko Bošnjak, glasnogovornik MUP-a HNŽ.

Stanislav Čađo, ministar unutrašnjih poslova RS, je naglasio da je ova akcija, koja je započeta u utorak, dugo pripremana i da će po njenom završetku biti poznato više detalja i informacija od nadležnih policijskih struktura.

Uroš Pena, direktor policije RS, rekao je da je uloženo mnogo energije u planiranje i sprovođenje policijskih akcija protiv dilera drogom u BiH, pod nazivom "Raduša" i "Delfin", koje traju od početka godine i koje su u završnoj fazi, te istakao da policije u BiH ne sarađuju nego rade zajedno.

"Nivo saradnje smo davno prevazišli, a ovo su zajedničke aktivnosti koje su provedene na teritoriji cijele BiH, a u prvom redu na osnovu plana i pod rukovodstvom policije RS, kao najjačeg kapaciteta u BiH", rekao je Pena.

nezavisne.com

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak